Sernik czekoladowy warstwowy pyszny

Uwielbiam serniki,tym razem zdecydowałam sie na eksperyment upiec sernik warstwowy.Pomysł był na sernik dwukolorowy,podczas robienia pomyślałam ze można zrobić trzy warstwy czekoladowe z moimi ulubionymi składnikami jednym z nich jest olej rzepakowy które wykorzystuje na co dzień..Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega 3 dlatego od dawna gości w mojej kuchni,dzięki temu z rodziną utrzymujemy stały poziom cholesterolu we krwi.,który wpływa na urodę.I to był strzał w dziesiątkę.Sernik wyszedł idealny bardzo czekoladowy, wilgotny rozpływający się w ustach. Przepyszny  na zimowe wieczory z filiżanką naszej ulubionej kawy i herbaty.
Przepis pochodzi ze strony max kuchnie.klik
 Składniki
 na kruchy spód
  •  3 szkl mąki
  •  2 łyżeczka  proszku do pieczenia
  •  1 szkl cukru pudru trzcinowego
  • 1 kostka margaryny 
  • 3 łyżki kakao
  • 3jajka
masa serowa
  •  1.2 kg sera dobrego sera 
  • 6 jajek
  • 1 budyń śmietankowy
  • 1 budyń czekoladowy
  • 1 czekolada gorzka
  • 3 łyżki kaszy manny
  • 1 aromat pomarańczowy
  • 200g cukru pudru
  • 400 ml mleka
  • 200 ml oleju rzepakowego
Dekoracje
  • 1 czekolada gorzka
  • 1 gruszka
  •  owoce
Wykonanie
ciasto kruche
Przesianą mąkę wsypujemy na stolnicę mieszamy z proszkiem do pieczenia, cukrem i kakao Do składników suchych dodajemy margarynę i jajka zagniatamy ciasto.Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia na nią rozkładamy ciasto kruche, nakłuwamy widelcem posypujemy bułką tarką władamy do zamrażalki na pół godziny
Masa serowa
Do miski wkładamy twaróg, żółtka,cukier puder,cukier waniliowy, kaszę mannę, wlewamy mleko i olej dokładnie ucieramy ręcznie.Masę dzielimy  na dwie części, do pierwszej dodajemy budyń śmietanowy do drugiej budyń czekoladowy dokładnie mieszamy.Białka oddzielamy od żółtek ubijamy pianę na sztywno dodając pod koniec ubijania 1 łyżkę cukru pudru.Ubitą pianę dzielimy na pół i dodajemy do każdej części masy serowej,delikatnie mieszamy łyżką. Masę z budyniem czekoladowym dzielimy na pół, do jednej dodajemy przestudzoną roztopioną czekoladę Konsystencja masy serowej zależy od jakości sera,w przypadku rzadkiej masy możemy dodatkowo dodać łyżkę kaszy manny.Piekarnik nastawiamy na 180stopni,ciasto kruche podpiekamy w piekarniku.Na przygotowaną wcześniej ciasto, wylewamy masę czekoladą z czekoladą, następnie masę czekoladą w budyniem, na koniec masę białą Na dno piekarnika wstawiamy naczynie żaroodporne napełnione wodą, następnie wstawiamy tortownicę z sernikiem na kratkę.Pierwsze 15 minut pieczemy  180 stopniach  następnie zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i pieczemy 105 minut sernik studzimy wstawiamy na noc do lodówki lub w chłodne miejsce.
 Czekoladę rozpuszczamy  w kąpieli wodnej następnie wylewamy  na sernik robimy dekoracje z gruszki owoców i orzechów włoskich.




Prześlij komentarz