sałatka świąteczna śledziowo-warzywna

 W naszych domach króluje tradycyjna sałatka jarzynowa, która pojawia się na naszych stołach podczas wielu uroczystości rodzinnych.Zmieniłam proporcje dodałam kilka składników i tak powstała sałatka śledziowo-jarzynowa. Połączenie ryby z warzywami okazało się świetnym pomysłem,sałatka jest pyszna aromatyczna.Możemy ją przygotować jako jedno danie świąteczne, a szczególnie nadaje się na Wigilię i inne spotkania rodzinne i towarzyskie.



Składniki
  • 4 szt  filety śledziowe
  • 1 szt cebula czerwona
  • 2 szt  marchewki
  • 1 szt pietruszka
  • 1 szt  jabłko
  • 1 szt mały seler
  • 2 szt ogórki kiszone
  • 1 szkl groszek zielony
  • 1 szt mały por
  • 4 szt jajka
  • majonez 
  • pieprz do smaku

 Wykonanie.
Do garnka wkładamy warzywa marchewkę,pietruszkę i seler gotujemy al dente.Jajka gotujemy na twardo.Oczyszczone filety śledziowe dokładnie myjemy osuszamy,następnie kroimy w drobną kostkę.
Cebulę i pora kroimy w kosteczkę przelewamy wrzątkiem na sitku.Ugotowane warzywa ,jajka  kroimy w kosteczkę.Ogórki i jabłko kroimy w kosteczkę.Wszystkie składniki wkładamy do dużej miski,dodajemy groszek zielony dokładnie mieszamy dodajemy majonez jeszcze raz mieszkamy,Doprawiamy do smaku pieprzem.

1 komentarz:

Anonimowy pisze...

Jeśli użyłaś solonych śledzi,to czy moczyłaś je wcześniej?