sałatka świąteczna śledziowo-warzywna
W naszych domach króluje tradycyjna sałatka jarzynowa, która pojawia się na naszych stołach podczas wielu uroczystości rodzinnych.Zmieniłam proporcje dodałam kilka składników i tak powstała sałatka śledziowo-jarzynowa. Połączenie ryby z warzywami okazało się świetnym pomysłem,sałatka jest pyszna aromatyczna.Możemy ją przygotować jako jedno danie świąteczne, a szczególnie nadaje się na Wigilię i inne spotkania rodzinne i towarzyskie.
Składniki
Wykonanie.
Do garnka wkładamy warzywa marchewkę,pietruszkę i seler gotujemy al dente.Jajka gotujemy na twardo.Oczyszczone filety śledziowe dokładnie myjemy osuszamy,następnie kroimy w drobną kostkę.
Cebulę i pora kroimy w kosteczkę przelewamy wrzątkiem na sitku.Ugotowane warzywa ,jajka kroimy w kosteczkę.Ogórki i jabłko kroimy w kosteczkę.Wszystkie składniki wkładamy do dużej miski,dodajemy groszek zielony dokładnie mieszamy dodajemy majonez jeszcze raz mieszkamy,Doprawiamy do smaku pieprzem.
Składniki
- 4 szt filety śledziowe
- 1 szt cebula czerwona
- 2 szt marchewki
- 1 szt pietruszka
- 1 szt jabłko
- 1 szt mały seler
- 2 szt ogórki kiszone
- 1 szkl groszek zielony
- 1 szt mały por
- 4 szt jajka
- majonez
- pieprz do smaku
Wykonanie.
Do garnka wkładamy warzywa marchewkę,pietruszkę i seler gotujemy al dente.Jajka gotujemy na twardo.Oczyszczone filety śledziowe dokładnie myjemy osuszamy,następnie kroimy w drobną kostkę.
Cebulę i pora kroimy w kosteczkę przelewamy wrzątkiem na sitku.Ugotowane warzywa ,jajka kroimy w kosteczkę.Ogórki i jabłko kroimy w kosteczkę.Wszystkie składniki wkładamy do dużej miski,dodajemy groszek zielony dokładnie mieszamy dodajemy majonez jeszcze raz mieszkamy,Doprawiamy do smaku pieprzem.
1 komentarz:
Jeśli użyłaś solonych śledzi,to czy moczyłaś je wcześniej?
Prześlij komentarz