poniedziałek, 24 marca 2014

Fasolka po bretońsku-test naczyń Cazuela



Od kilku dni testujemy hiszpańskie naczynia gliniane, które podbiły nasze serce. Naczynia są różniej wielkości w dwóch kolorach w przystępnej cenie. Najbardziej ucieszyłem  się z talerza, który można wstawić do piekarnika,zapiec danie i nic się z talerzem nie stanie. Przyznaję do tej pory brakowało nam talerza o podobnych właściwościach, mam kilka pomysłów z przyczyn technicznych nie mogłem ich przygotować. Z uwagi na swoja wielkość, wygląd fajnie nadają się do sesji fotograficznych,
Warto wspomnieć o sklepie,podejściu do klienta,który jest na najwyższym poziomie.Kontakt ze sprzedawcą bardzo dobry,szybka realizacja zamówienia,przesyłka zabezpieczona, niespodzianka w środku bon rabatowy na kolejne zakupy.Zapraszamy do sklepu  klik

Informacje jakie zamieściłem poniżej pochodzą ze strony Cazuela (…)Sklep.cazuela.pl jest pierwszym w Polsce sklepem internetowym oferującym hiszpańskie naczynia gliniane z regionu Katalonia, których producentem jest firma Ceramica Planas. azuelas produkowane są przy użyciu dawnych technik. Piękne jasne szkliwo jest nakładane podczas drugiego etapu wypalania i tworzy powłokę uszczelniającą, dzięki której w naczyniach można przechowywać żywność.
Tradycyjna technika produkcji powoduje, że każde naczynie jest indywidualne i niepowtarzalne. Każde naczynie różni się od siebie, posiada charakterystyczną siateczkę na szkliwie, krzywizny i szczelinki, które powstają podczas produkcji.
Praktyczne porady dla użytkowników glinianych naczyń Cazuela
Cazuelas są naczyniami glinianymi czyli kruchymi, wymagającymi odpowiedniego traktowania. Zapraszamy do zapoznania sią z kilkoma wskazówkami, dzięki którym Twoja Cazuela będzie służyła latami.
PIERWSZE UŻYCIE
Przed pierwszym użyciem należy usunąć wszelkie etykiety znajdujące się na naczyniu. Następnie naczynie należy moczyć w wodzie z solą przez około 1 godzinę. Po upływie tego czasu naczynie osuszyć.
W kolejnym kroku przystępujemy do hartowania naczynia:
  • Do wysuszonego naczynia nalewamy około 1 cm wody z 1 łyżką octu i wstawiamy naczynie do piekarnika do temperatury 150 stopni na 30 minut.
  • Po upływie tego czasu naczynie wyjmujemy i odstawiamy do wystudzenia (nigdy nie wolno gorącego naczynia kłaść na zimnej powierzchni lub wkładać do zimnej wody).
  • Po ostudzeniu Cazuelę należy normalnie umyć i wysuszyć ponieważ podczas procesu wygotowywania na Cazuelas pojawia się biały nalot, który jest efektem oczyszczenia wnętrza Cazueli.
Tak przygotowane naczynie jest bardziej odporne na pęknięcia oraz pozbawione szkodliwych związków powstałych w procesie produkcji naczynia.

JAK UŻYWAĆ CAZUELAS
Aby naczynie służyło latami należy przestrzegać kilku zasad użytkowania:
  • przed każdym użyciem, naczynie można namoczyć przez około 15 minut w zimnej wodzie. Dzięki wodzie, która zostanie wchłonięta w naczynie do przygotowania potraw można użyć mniejszą ilość tłuszczu.
  • naczynie musi być stopniowo podgrzewane, jeśli będzie podgrzane zbyt szybko może pęknąć.
  • nigdy nie wolno wkładać zimnego naczynia do gorącego piekarnika, lub do wysokiej temperatury w innych rodzajach kuchenek. W przypadku zbyt dużych różnic temperatur pomiędzy naczyniem a źródłem ciepła naczynie może pęknąć.
  • naczynie należy wkładać do piekarnika o temperaturze około 150 stopni a potem podgrzewać do żądanej temperatury.
  • do mycia naczynia nie wolno używać materiałów ściernych. Myć naczynie można przy pomocy gąbki i płynu do naczyń. Naczynie można także myć w zmywarce.
  • po umyciu, przed schowaniem naczynie należy dokładnie wysuszyć. Należy pamiętać, że naczynia gliniane wchłaniają wodę i ich suszenie trwa dłużej niż w przypadku innych naczyń. Po niedokładnym osuszeniu i schowaniu w miejscu bez przepływu powietrza na naczyniu może pojawić się nalot. W przypadku pojawienia się nalotu, naczynie należy umyć w gorącej wodzie z użyciem detergentu i dokładnie osuszyć.
  • do mieszania i wyjmowania potraw z Cazueli nie używamy metalowych i ostrych sztućców aby nie uszkodzić szkliwa. Najlepiej używać drewnianych łyżek i łopatek (…). 

 W ramach opróżniania zamrażalki znalazłem kilka składników,które wykorzystałem  do przygotowania fasolki po bretońsku.
Fasolka po bretońsku
Składniki  

  •  50dag fasolki Jaś Kupiec
  • 30 dag kiełbasy 
  • pieczone udko z kurczaka
  • mały koncentrat pomidorowy 
  • 3 listki laurowe 
  • 2 ziela angielskie 
  • 2 łyżki sosu sojowego 
  • sól Kamis
  • pieprz Kamis
  • papryka
  • 30 dag boczku wędzonego.
    Wykonanie
    Fasolę Jaś duży wsypać na sito,opłukać przełożyć do garnka zalać wodą zostawić na noc.Na drugi dzień gotujemy fasolkę,dodajemy ziele angielskie,listek laurowy,sos sojowy Kiełbasę,boczek,pieczony kurczak kroimy na kawałki,które dodajemy do gotującej fasolki dodajemy koncentrat pomidorowy.Doprawiamy do smaku pieprzem,papryka i solą.

Prześlij komentarz