piątek, 28 marca 2014

Wielkanocny pasztet jajeczny


Co było pierwsze jajko czy kura?


Nie ma przesady w stwierdzeniu, ze można je łączyć ze wszystkim: owocami, rybami, warzywami, mięsem. Z pewnością nie zabraknie ich na świątecznym stole. Niezależnie od pory roku, jaja są stałym składnikiem naszego menu. W Polsce największą popularnością cieszą się jaja kurze.Nie mniejszą wartość mają jaja przepiórek, perliczek i strusie. Nie sposób nie docenić ich właściwości kulinarnych. Nadają puszystość ciastom i kremom, zagęszczają zupy i sos, są niezbędnym składnikiem panierek,a przede wszystkim doskonale smakują.Jadamy je przez cały okrągły rok,najczęściej na twardo i na miękko albo w postaci jajecznicy lub jako składnik różnych dań. Uwielbiam eksperymenty,dobre jedzenie, a w okresie Wielkanocy uwielbiam pasztety mięsne, warzywa i jajka. Połączyłam dwie nazwy w jedną i tak powstał Wielkanocny pasztet jajeczny bardzo zdrowy, bez mięsa, smaczna niespodzianka dla jaroszy. Pasztet smakuje wybornie, pomimo ze nie ma w nim mięsa. Ozdobi wielkanocny stół,zapewniam Was  zniknie najszybciej, ale cały trud z pewnością docenią goście i domownicy.Pasztet podajemy na gorąco, na zimno z różnymi sosami tatarskim, chrzanowym, cebulowym,tuńczykowym lub wiosennym.

składniki
  • 10 jajek Farmio
  • 2 cebule średniej wielkości
  • 3 łyżki oleju
  • 3/4 szkl  otręby  owsianych mielonych
  • 5 dag śmietany
  • 2 żółtka
  • 2 białka
  • 2 łyżki koperku
  • 2 łyżki natki pietruszki
  • 5 łyżek groszku zielonego mrożonego lub konserwowego
  • 1/2 szkl mini marchewek mrożonych
  • 4 łyżki startego żółtego sera
  • 1 łyżka stopionego masła lub masła klarownego
  • sól
  • pieprz
  • przyprawa do jajek (jeśli ktoś lubi)
  • cukier

wykonanie
 Gotujemy jajka na twardo. Cebulę obieramy,siekamy wkładamy do miski posypujemy szczyptą cukru mieszamy,odstawiamy na 15 minut,następnie szklimy na patelni na oleju. Ugotowane na twardo jajka obieramy i kroimy w średnią kostkę. Do miski wkładamy pokrojone jajka, otręby, cebulę,śmietanę, pietruszkę, koperek, groszek zielony  delikatnie mieszamy doprawiamy solą i pieprzem, ewentualnie przyprawą do jajek.Kiedy masa jajeczna jest doprawiona dodajemy surowe żółtka,mieszamy. W drugiej misce ubijamy białka na sztywno z dodatkiem soli, łączymy z naszą masą jajeczną.
Do foremki silnikowej wkładamy połowę naszej masy na której układamy mini marchewki,przykrywamy pozostałą masą jajeczną,uklepujemy równamy brzegi. Wierzch posypujemy startym serem  skrapiamy stopionym masłem. Pasztet jajeczny wstawiamy do piekarnika nagrzanego 180 stopni na około 30-40 minut.


Prześlij komentarz