Domowa wiejska kaszanka

Nie ma to jak domowa wędlina dziś kolejny przepis na pyszną kaszankę z kaszy gryczanej.W mojej rodzinie robi się ją od lat,robił mój Dziadek, robią  Wujkowie a teraz przyszła pora na mnie.Ten rodzaj wędliny pojawia się przy okazji tzw "świniobicia" jest to jeden z fajniejszych dni w roku. Kaszankę przygotowujemy z bardzo świeżych produktów. Możemy  ją jeść na wiele sposobów na zimno,na gorąco z wody,smażoną, grillowaną. Pyszna jest z różnymi dodatkami. Dziś podzielę się przepisem jak zrobić domową kaszankę,która jest w smaku genialna,pikantna, idealna jak dla mnie. Sezon grillowy rozpoczyna się polecam wcześniej przygotować kaszankę,która idealnie sprawdzi się  na grillu.
Składniki 
  • 2kg mięsa z głów wieprzowych 
  • 2 kg podgardla.
  • 1/2 kg różnych podrobów (wątróbka,skórki wieprzowe)
  • 2 1/2 litra krwi
  • 2 1/2 kg kaszy gryczanej
  • 20g-24g soli/1 kg farszu
  • 2g pieprzu /1kg farszu  ja daję trochę więcej lubię pikantną
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2g/ majeranku/1kg farszu  
  • 0,5g mielonego ziela angielskiego/1 kg farszy  
  •  grube jelita wieprzowe.

Wykonanie 
1.Mięso dokładnie myjemy następnie gotujemy.
2 Mięso z głowizny  i podgardle kroimy w drobną kostkę.
3. Pozostałe składniki mięsne mielimy w maszynce do mięsa  o średnicy otworów 3-4 mm.
4 Kaszę płuczemy  w zimnej wodzie,
5. Kaszę gotujemy na sypko w rosole.
6 Do kaszy dodajemy przecedzoną krew.
7 Wszystkie składniki przekładamy do dużej miski, dodajemy przyprawy i dokładnie wszystko mieszamy.
8/Nadziewamy dość luźno w jelita końce zawiązujemy
9/.Kaszankę wkładamy do wrzącej wody i parzymy około 45 minut w temperaturze 85 stopni C.
10/Po zaparzeniu kaszankę  układamy na drewnianej desce.

2 komentarze:

Anonimowy pisze...

Kaszanka wiejska (w domowym wydaniu)Kaszanka wiejska (w domowym wydaniu)

Najbardziej znaną potrawą „kiełbasianą” z wykorzystaniem kaszy jest kaszanka z kaszy gryczanej. Kaszankę przygotowujemy z bardzo świeżych produktów. Ten rodzaj wędliny pojawia się zazwyczaj na wsiach przy okazji tzw. “świniobicia” (w warunkach domowych można wykorzystać także „suszoną krew”). Kaszankę możemy spożywać na zimno, na gorąco z wody, smażoną, grillowaną. Rożne dodatki podkręcają jej smak, ale dzisiaj wykonamy klasyka – pyszną domową kaszankę, odpowiednio tłustą i zarazem pikantną.

Składniki:
2 kg mięsa z głów wieprzowych
2 kg podgardla.
1/2 kg różnych podrobów (wątróbka, skórki wieprzowe)
2 i 1/2 litra krwi
2 i 1/2 kg kaszy gryczanej
26 dkg soli
2 dkg pieprzu (ja daję trochę więcej, bo lubię pikantną)
2-3 ząbki czosnku
2 dkg majeranku
1/2 dkg ziela angielskiego
kilka listków liścia laurowego
jelita wieprzowe cienkie Kadek

Wykonanie:
Mięso dokładnie oczyszczamy. Do gotującej się wody wkładamy mięso, ziarna ziela angielskiego, kilka liści laurowych i gotujemy do miękkości. Mięso z głów i podgardle kroimy w drobną kostkę, pozostałe składniki mięsne mielimy w maszynce do mięsa o średnicy otworów 3-4 mm. Kaszę płuczemy w zimnej wodzie, następnie gotujemy na sypko w rosole. Do kaszy dodajemy przecedzoną krew. Wszystkie składniki przekładamy do dużej miski, dodajemy przyprawy i dokładnie wszystko mieszamy. Nadziewamy dość luźno, końce jelit przewiązujemy. Kaszankę wkładamy do wrzącej wody i parzymy około 45 minut w temperaturze 80 stopni C. Po zaparzeniu kaszankę wkładamy do zimnej wody na około 5 minut, następnie wyciągamy.

Kulinarne Pyszności Molki / Redakcja DobraKielbasa.pl

Zobacz artykuł: Czym kasza bogata





Przeczytaj również inne artykuły


5 rzeczy, bez których nie...

Kanapek czar...
Roladki z piersi indyka z warzywami gotowane na parze
Roladki z piersi indyka z...

Anonimowy pisze...

Czytam próbuje jak wyjdzie jutro rano napisze pozdrawiam serdecznie Krzysztof z Radomia