piknikowe skrzydełka z olejem rzepakowym

Grillowane i cała otoczka z nim związana jest przyjemnością samą w sobie, podczas którego integruje się nasze towarzystwo. Dla większości potrawy z grilla to tradycyjna kiełbasa, kaszanka i karkówka.
Dla odmiany dziś pokaże jak można przygotować skrzydełka z grilla na bazie oleju rzepakowego jest naturalnym źródłem kwasów omega ponieważ zdrowy, bez charakterystycznego zapachy,jest numer jeden w mojej kuchni.Skrzydełka wyszły pyszne, genialne w smaku !!!!!

składniki
  • 1opakowanie skrzydełek 
Glazura miodowo-imbirowa:
  • 3/4 szkl sosu sojowego
  • 1/2szkl octu ryżowego
  • 1 szkl posiekanej dymki
  • 2 łyżki miodu
  • 2 lyżki posiekanego imbiru
  • 2 łyżki czosnku
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
Dodatki
  • młode ziemniaki
  • masło
  • sól gruboziarnista
  • świeży tymianek
Dip miętowy:
  • 0,5litra jogurtu greckiego lub innego gęstego naturalnego
  • 2 łyżki majonezu
  • pęczek mięty
  • sok i skórka z połowy cytryny
  • sól, cukier, pieprz  Kamis.
Wykonanie: Grillowane ziemniaki: Ziemniaki dokładnie myjemy zawijamy w folię aluminiową. Układamy na  rozgrzanym ruszcie od grilla i pieczemy około 30 minut, co jakiś czas obracając. Po zdjęciu z rusztu rozwijamy folię aluminiową, ziemniaka kroimy na pół. Na każdym kawałku układam kawałek masła posypujemy  solą gruboziarnistą. Wszystkie składniki na glazurę dokładnie ze sobą mieszamy. Skrzydełka układamy na tacce, kładziemy na ruszcie grilla i pieczemy około 20-25 minut co jakiś czas smarując glazurą i obracając. Dip miętowy: Miętę dokładnie myjemy i szatkujemy. Do miseczki wkładamy jogurt, majonez, sok cytryny,miętę.Dokładnie wszystko mieszamy i doprawiamy do smaku. Skrzydełka podajemy z pieczonymi ziemniakami, dipem miętowym.
Prześlij komentarz