Pstrąg z frytkami z selera, puree z fasoli i chipsami z kiełbasy myśliwskiej

Lato, morze,jezioro rybka musi być.za dni kilka będę testować smażalnie nad morzem. Tymczasem  namiastka  rybki  w postaci pysznego chrupiącego pstrąga z frytkami z selera i puree z fasoli chipsami z kiełbasy myśliwskiej. Nieśmiało napiszę genialne połączenie ryby, kiełbasy myśliwskiej, fasolki i selera. Dawno nie było tak rewelacyjnego dania. Od dziś będę łączyć ryby z mięsem, już mam pomysł na nowe danie. Jakie to było pyszne, strzał w 10 polecam:)

Składniki

  • 1 świeży pstrąg 
  • 1 cebula 
  • 1ząbek czosnku 
  • sól,pieprz do smaku 
  • olej rzepakowy
  • cebula
 puree z fasoli Piękny Jaś
  • 1 szkl fasoli Piękny Jaś
  • sok z limonki
  • kardamon 
  • imbir
  • gałka muszkatołowa
  • olej rydzowy
  • pieprz biały
  • 15 dag kiełbasy myśliwskiej 
  • 1 seler 
  • olej rydzowy


Wykonanie 
Pstrąga oczyszczam dokładnie myję,osuszam ręcznikiem papierowym. Nacieram solą,pieprzem,czosnkiem obkładam cebulą. Wkładam do lodówki na noc.
Na patelnię wlewam olej podgrzewam. Na gorący olej wkładam pstrąga, cebule smażę kilka minut z każdej strony.
Fasolę przebieramy,płuczemy   zalewamy  wodą pozostawiamy  na noc. Następnie ugotować ja w tej samej wodzie w miarę potrzeby dolewając wrzątku do miękkości. Fasolę przekładamy  do miski dodajemy sok z limonki,olej rydzowy do smaku gałkę muszkatołową, imbir,kardamon,pieprz biały dokładnie miksujemy na puszystą masę.
Na patelni z odrobiną oleju smażymy plasterki kiełbasy myśliwskiej na chipsy.
Seler dokładnie myjemy, obieramy kroimy w słupki.Następnie układamy na blaszce do pieczenia skrapiamy olejem rydzowym wstawiamy do nagrzanego piekarnika180-200 stopni pieczemy do zarumienienia.

Prześlij komentarz