Herbaciana czekośliwka z orzeszkiem


Przepis został wyróżniony nagrodą tygodnia w  Konkursie  “Smaczny przepis na zdrowie z Primaviką”!!!!!!

 Przed nami długi weekend  przygotowałam dla moich bliskich pyszny,aromatyczny tort. Inspiracją do powstania tortu była herbata Nestea i udział w konkursie Słodka prawda o stewii, czyli kulinarne inspiracje NESTEA. Herbaciana czekośliwka z orzeszkiem jest wyjątkowa, pełna aromatu i smaku.

Składniki
  Biszkopt czekoladowy
  •  6 jaj
  •  1 szklanka cukru kryształu
  •  1 łyżeczka proszku do pieczenia
  •  3/4 szklanki mąki pszennej
  •  2-3 łyżeczki kakao
  •  2 łyżeczki przyprawy do piernika
masa śliwkowa
  • 1 litr powideł śliwkowych
  • skórka pomarańczowa z sok z jednej pomarańczy
  • 100 ml herbaty zielonej truskawkowej
  • 50 g śliwek suszonych
  • sos trzcinowy
  • 3-4 ziarenka kardamonu
  • kilka goździków.
  • cynamon
 mus orzechowy
  • 500ml śmietany 30%
  • 250 g sera mascarpone
  • 150 g masła orzechowego
  • 1szt cukier waniliowy
  • 1 łyżka cukru pudru lub wg uznania
Dodatkowo
  • poncz
  • 100ml herbaty zielonej truskawkowej 
  • 1 sok z jednej cytryny
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 300g czekolady do temperowania 
Wykonanie
Biszkopt czekoladowy
Do miski wkładamy białka, które ubijamy na sztywno Do masy białkowej dodajemy cukier, żółtka delikatnie mieszamy  Do masy jajecznej dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia,przyprawą  do piernika  i kakao bardzo delikatnie mieszamy Masę biszkoptową wylewamy do tortownicy o wielkości 26 cm wyłożonej papierem do pieczenia Piekarnik nagrzewamy do 160stopni,wstawiamy tortownicę z ciastem i pieczemy około 30-40 minut


Masa śliwkowa
Suszone śliwki kroimy na kawałki. Do garnka wlewamy herbatę zieloną truskawkową dodajmy pokrojone śliwki, skórkę i sok z pomarańczy, kardamon, goździki,syrop trzcinowy ,  cynamon według uznania. Gotujemy około 20 minut na wolnym ogniu mieszając. Pod koniec wyjmujemy goździki i kardamon,  dodajemy powidła śliwkowe mieszamy gotujemy kilka minut.
Mus orzechowy.
Mocno schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno. Pod koniec  ubijania dodajemy cukier puder zmieszany ze cukrem waniliowym i małymi porcjami ser mascarpone i masło orzechowe.
poncz
Do szklanki wlewamy herbatę dodajemy cukier puder i sok z cytryny dokładnie mieszamy do rozpuszczenia cukru

Czekoladę temperujemy w mikrofali, oblewamy tort z reszty robimy dekoracje na tort według uznania.
 Biszkopt kroimy na dwie części.  Pierwszą nasączamy ponczem, wykładamy gorącą masę śliwkową.Wstawiamy w chłodne miejsce do zastygnięcia.Na masę śliwkową wylewamy mus orzechowy, przykrywamy drugą częścią biszkopt, nasączamy ponczem, ciasto oblewamy polewą czekoladową. Robimy dekoracje według uznania.


Prześlij komentarz