Łosoś na parze podawany na spaghetti warzywnym z kabanosami i grillowanymi pieczarkami w sosie z zielonej herbaty.
Przepis został wyróżniony nagrodą główną w konkursie "Słodka prawda o stewii, czyli kulinarne inspiracje NESTEA.
Bardzo dziękuję organizatorom konkursu i sponsorowi marce Nestea za wyróżnienie !!!!!!!!!
Przepis został wyrożniony2 miejscem i publikacją w książce"kuchnia włoska"w konkursie "Twój oryginalny przepis" organizowanym przez Philipiak Milano i Pana Karola Okrasę
Przepis został wyróżniony w konkursie organizowanym przez sklep Dowarzyw. pl zajmując pierwsze miejsce
Bardzo bardzo się ciesze z wyróżnienia marzenia się spełniaja !!!!!!
Piątek tradycyjnie na obiad musi być rybka, a do niej pyszne dodatki jednym z nich jest herbata zielona , która była inspiracją do powstania dania.
Zdecydowałam się na łososia gotowanego na parze podany na spaghetti warzywnym z kabanosami, grillowanymi pieczarkami z sosem z zielonej herbaty Nestea
W komponowaniu dania poniosła mnie fantazja z której jestem bardzo zadowolona. Dla mnie danie genialnie, smaki fajnie się komponowały i uzupełniały. Dlatego nie mogło być inaczej, jak zgłosić przepis do konkursu Nestea
składniki
Dzwonko łososia dokładnie myjemy osuszamy. Rybę skrapiamy sokiem z cytryny posypujemy solą i pieprzem.Pietruszkę, marchewkę,cukinie ubieramy, myjemy następnie obieraczką do warzyw tniemy na cienkie paseczki. Cebulę obieramy kroimy według uznania na ćwiartki Warzywa posypujemy ziołami, solą i pieprzem. Łososia i cebulę gotujemy na parze/ pod koniec gotowania dodajemy warzywa pokrojone w paseczki gotujemy jeszcze 3-4 minuty.Warzywa muszą być al dente.
Kabanosy przesmażamy na maśle klarownym
grillowane pieczarki
Pieczarki myjemy kroimy na mniejsze kawałki.Na rozgrzaną patelnię wlewamy dwie łyżki oleju rzepakowego wkładamy pieczarki pod koniec grillowania doprawiam solą i pieprzem.
sos z zielonej herbaty
Do garna wlewamy herbatę dodajmy suszone śliwki, miód, kardamon, imbir, cynamon, pieprz sól, gałkę muszkatołową. Przyprawy dodajemy według uznania w moim przypadku była to 1 lub szczypty. Gotujemy przez kilka minut.
Bardzo dziękuję organizatorom konkursu i sponsorowi marce Nestea za wyróżnienie !!!!!!!!!
Przepis został wyrożniony2 miejscem i publikacją w książce"kuchnia włoska"w konkursie "Twój oryginalny przepis" organizowanym przez Philipiak Milano i Pana Karola Okrasę
Przepis został wyróżniony w konkursie organizowanym przez sklep Dowarzyw. pl zajmując pierwsze miejsce
Bardzo bardzo się ciesze z wyróżnienia marzenia się spełniaja !!!!!!
Piątek tradycyjnie na obiad musi być rybka, a do niej pyszne dodatki jednym z nich jest herbata zielona , która była inspiracją do powstania dania.
składniki
- 1 dzwonko z łososia
- świeżo mielony pieprz, sól do smaku
- sok z cytryny
- 50 ml herbaty zielonej
- kilka śliwek suszonych
- 1 łyżka miodu
- sok skórka z cytryny
- cynamon, kardamon imbir do smaku
- sól, biały pieprz gałka muszkatołowa do smaku
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 1 cebula
- 1 cukinia
- 1 kabanosy drobiowe
- kilka pieczarek
- Masło klarowne
- olej rzepakowy
- zioła
- szczypiorek
- świeży tymianek
Dzwonko łososia dokładnie myjemy osuszamy. Rybę skrapiamy sokiem z cytryny posypujemy solą i pieprzem.Pietruszkę, marchewkę,cukinie ubieramy, myjemy następnie obieraczką do warzyw tniemy na cienkie paseczki. Cebulę obieramy kroimy według uznania na ćwiartki Warzywa posypujemy ziołami, solą i pieprzem. Łososia i cebulę gotujemy na parze/ pod koniec gotowania dodajemy warzywa pokrojone w paseczki gotujemy jeszcze 3-4 minuty.Warzywa muszą być al dente.
Kabanosy przesmażamy na maśle klarownym
grillowane pieczarki
Pieczarki myjemy kroimy na mniejsze kawałki.Na rozgrzaną patelnię wlewamy dwie łyżki oleju rzepakowego wkładamy pieczarki pod koniec grillowania doprawiam solą i pieprzem.
Do garna wlewamy herbatę dodajmy suszone śliwki, miód, kardamon, imbir, cynamon, pieprz sól, gałkę muszkatołową. Przyprawy dodajemy według uznania w moim przypadku była to 1 lub szczypty. Gotujemy przez kilka minut.
1 komentarz:
Wygląda to super. Pozdrawiam.
Prześlij komentarz