Łosoś na parze podawany na spaghetti warzywnym z kabanosami i grillowanymi pieczarkami w sosie z zielonej herbaty.

 Przepis został wyróżniony nagrodą główną w konkursie "Słodka prawda o stewii, czyli kulinarne     inspiracje NESTEA.
   Bardzo dziękuję organizatorom konkursu i sponsorowi  marce Nestea za wyróżnienie !!!!!!!!! 

Przepis został wyrożniony2 miejscem i publikacją w książce"kuchnia włoska"w konkursie "Twój oryginalny przepis" organizowanym przez Philipiak Milano i Pana Karola Okrasę

Przepis został wyróżniony w konkursie organizowanym przez sklep Dowarzyw. pl  zajmując pierwsze miejsce 

Bardzo bardzo się ciesze z wyróżnienia  marzenia się spełniaja !!!!!!
 Piątek tradycyjnie na obiad musi być rybka, a do niej pyszne dodatki jednym z nich jest herbata zielona , która była inspiracją do powstania dania. 


Zdecydowałam się na łososia gotowanego na parze podany na spaghetti warzywnym z kabanosami, grillowanymi pieczarkami z sosem z zielonej herbaty Nestea
W komponowaniu dania poniosła mnie fantazja z której jestem bardzo zadowolona. Dla mnie danie genialnie, smaki fajnie się komponowały i uzupełniały. Dlatego nie mogło być inaczej, jak zgłosić przepis do konkursu Nestea

 składniki
  • 1 dzwonko z łososia
  • świeżo mielony pieprz, sól do smaku
  • sok z cytryny
sos z zielonej herbaty
  • 50 ml herbaty zielonej 
  • kilka śliwek suszonych
  • 1 łyżka miodu
  • sok skórka z cytryny
  • cynamon, kardamon imbir do smaku
  • sól, biały pieprz gałka muszkatołowa do smaku
Warzywa
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • 1 cukinia
dodatkowo 
  • 1 kabanosy drobiowe 
  • kilka pieczarek 
  • Masło klarowne
  • olej rzepakowy
  • zioła
  • szczypiorek
  • świeży tymianek
wykonanie
Dzwonko łososia dokładnie myjemy osuszamy. Rybę skrapiamy sokiem z cytryny posypujemy solą i pieprzem.Pietruszkę, marchewkę,cukinie ubieramy, myjemy następnie obieraczką do warzyw tniemy na cienkie paseczki. Cebulę obieramy kroimy według uznania na ćwiartki  Warzywa posypujemy ziołami, solą i pieprzem. Łososia i cebulę gotujemy na parze/ pod koniec gotowania dodajemy warzywa pokrojone w paseczki  gotujemy jeszcze 3-4 minuty.Warzywa muszą być al dente.
Kabanosy przesmażamy na maśle klarownym
grillowane pieczarki
Pieczarki myjemy kroimy na mniejsze kawałki.Na rozgrzaną patelnię wlewamy dwie łyżki oleju rzepakowego wkładamy pieczarki pod koniec grillowania doprawiam solą i pieprzem.
sos z zielonej herbaty
Do garna wlewamy herbatę  dodajmy suszone śliwki, miód, kardamon, imbir, cynamon, pieprz sól, gałkę muszkatołową. Przyprawy dodajemy według uznania w moim przypadku była to 1 lub szczypty. Gotujemy przez kilka minut.

1 komentarz:

Anonimowy pisze...

Wygląda to super. Pozdrawiam.