Herbaciana czekośliwka z orzeszkiem
Przepis został wyróżniony nagrodą tygodnia w Konkursie “Smaczny przepis na zdrowie z Primaviką”!!!!!!
Przed nami długi weekend przygotowałam dla moich bliskich pyszny,aromatyczny tort. Inspiracją do powstania tortu była herbata Nestea i udział w konkursie Słodka prawda o stewii, czyli kulinarne inspiracje NESTEA. Herbaciana czekośliwka z orzeszkiem jest wyjątkowa, pełna aromatu i smaku.
Składniki
Biszkopt czekoladowy
- 6 jaj
- 1 szklanka cukru kryształu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 2-3 łyżeczki kakao
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
- 1 litr powideł śliwkowych
- skórka pomarańczowa z sok z jednej pomarańczy
- 100 ml herbaty zielonej truskawkowej
- 50 g śliwek suszonych
- sos trzcinowy
- 3-4 ziarenka kardamonu
- kilka goździków.
- cynamon
- 500ml śmietany 30%
- 250 g sera mascarpone
- 150 g masła orzechowego
- 1szt cukier waniliowy
- 1 łyżka cukru pudru lub wg uznania
- poncz
- 100ml herbaty zielonej truskawkowej
- 1 sok z jednej cytryny
- 1 łyżka cukru pudru
- 300g czekolady do temperowania
Biszkopt czekoladowy
Do miski wkładamy białka, które ubijamy na sztywno Do masy białkowej dodajemy cukier, żółtka delikatnie mieszamy Do masy jajecznej dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia,przyprawą do piernika i kakao bardzo delikatnie mieszamy Masę biszkoptową wylewamy do tortownicy o wielkości 26 cm wyłożonej papierem do pieczenia Piekarnik nagrzewamy do 160stopni,wstawiamy tortownicę z ciastem i pieczemy około 30-40 minut
Masa śliwkowa
Suszone śliwki kroimy na kawałki. Do garnka wlewamy herbatę zieloną truskawkową dodajmy pokrojone śliwki, skórkę i sok z pomarańczy, kardamon, goździki,syrop trzcinowy , cynamon według uznania. Gotujemy około 20 minut na wolnym ogniu mieszając. Pod koniec wyjmujemy goździki i kardamon, dodajemy powidła śliwkowe mieszamy gotujemy kilka minut.
Mus orzechowy.
Mocno schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder zmieszany ze cukrem waniliowym i małymi porcjami ser mascarpone i masło orzechowe.
poncz
Do szklanki wlewamy herbatę dodajemy cukier puder i sok z cytryny dokładnie mieszamy do rozpuszczenia cukru
Czekoladę temperujemy w mikrofali, oblewamy tort z reszty robimy dekoracje na tort według uznania.
Biszkopt kroimy na dwie części. Pierwszą nasączamy ponczem, wykładamy gorącą masę śliwkową.Wstawiamy w chłodne miejsce do zastygnięcia.Na masę śliwkową wylewamy mus orzechowy, przykrywamy drugą częścią biszkopt, nasączamy ponczem, ciasto oblewamy polewą czekoladową. Robimy dekoracje według uznania.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz