Medaliony z polędwiczki wieprzowej podane na placuszkach z kaszy jaglanej z warzywami na parze w sosie śliwkowym
Sprawdzając pocztę w mojej skrzynce pojawiło się zaproszenie do udziału w konkursie Nestea „Słodka prawda o stewii, czyli kulinarne inspiracje NESTEA”. organizowany przez Agencję RC2.
Nie mogło być inaczej zaproszenie zostało przyjęte, teraz pozostało czekać na szczegóły i stworzyć danie, które będzie miało szanse wygrać.Zdecydowałam pójść w kierunku dania jesiennego, zdrowego, dietetycznego z wykorzystaniem herbaty Nestea.
Przygotowałam medaliony z polędwiczki wieprzowej podane na placuszkach z kaszy jaglanej z warzywami na parze w sosie śliwkowym.
Danie pełne smaków i aromatów. Danie zostało wyróżnione w innym konkursie zajmując 1 miejsce, mam nadzieję ze Nestea również w tym przyniesie mi szczęście.
Składniki
Medaliony z polędwiczki wieprzowej
Polędwiczkę wieprzową oczyszczamy z błon i tłuszczu następnie myjemy i osuszamy. Posypujemy świeżo mielonym pieprzem i świeżym tymiankiem. Polędwiczkę wieprzową układamy na folii spożywczej zawijamy jak cukierek w rulon szczelnie. Czynność powtarzamy dwa razy. Warzywa obieramy, myjemy kroimy na mniejsze kawałki. Posypujemy solą i ulubionymi ziołami. Na sitku garnka do gotowania na parze układamy polędwiczkę wieprzową i warzywa następnie gotujemy do miękkości
Placuszki jaglane
Kaszę jaglaną gotujemy al. dente Do miski wkładamy kaszę, otręby, natkę jajko i przyprawy. Robotem wyrabiamy na jednolitą masę. Na suchą patelnię kładziemy arkusz papieru do pieczenia, na którym smażymy placuszki po kilka minut z każdej strony.
Sos śliwkowy
Do garnka wylewamy wywar z polędwiczki, herbatę zieloną Nestea dodajemy powidła śliwkowe, śliwki suszone pokrojone na kawałki, świeży imbir skórkę i sok z limonki. Gotujemy do redukcji doprawiamy do smaku cynamonem, kardamonem sola i pieprzem Na talerzu układamy placuszki, na nich pokrojona polędwiczkę wieprzową, warzywa polewamy sosem śliwkowym
Nie mogło być inaczej zaproszenie zostało przyjęte, teraz pozostało czekać na szczegóły i stworzyć danie, które będzie miało szanse wygrać.Zdecydowałam pójść w kierunku dania jesiennego, zdrowego, dietetycznego z wykorzystaniem herbaty Nestea.
Przygotowałam medaliony z polędwiczki wieprzowej podane na placuszkach z kaszy jaglanej z warzywami na parze w sosie śliwkowym.
Danie pełne smaków i aromatów. Danie zostało wyróżnione w innym konkursie zajmując 1 miejsce, mam nadzieję ze Nestea również w tym przyniesie mi szczęście.
Składniki
- 1 szt polędwiczka wieprzowa QAFP
- Świeży tymianek
- Sól, pieprz do smaku.
Placuszki z kaszy jaglanej
- 100 g kaszy jaglanej
- 1 jajko
- 2 łyżki otręb owsianych
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- Sól, pieprz biały do smaku
- Gałka muszkatołowa do smaku
Warzywa na parze
- Seler
- Cebula czerwona
- Marchewka
- Cebula biała Dodatkowo
- Owoce
- Figa
- Miechunka
- Zioła do dekoracji
- Szczypiorek
- Natka pietruszki
- Kiełki rzodkiewki
Sos śliwkowy
- 3 łyżki domowej konfitury śliwkowej
- Śliwki suszone
- 50 ml herbaty zielonej Nestea
- 50 ml wywaru z gotowanej polędwiczki
- Cynamon, kardamon ,sól, pieprz do smaku
- Sok z limonki
- świeży imbir
- Otarta skórka z limonki
Medaliony z polędwiczki wieprzowej
Polędwiczkę wieprzową oczyszczamy z błon i tłuszczu następnie myjemy i osuszamy. Posypujemy świeżo mielonym pieprzem i świeżym tymiankiem. Polędwiczkę wieprzową układamy na folii spożywczej zawijamy jak cukierek w rulon szczelnie. Czynność powtarzamy dwa razy. Warzywa obieramy, myjemy kroimy na mniejsze kawałki. Posypujemy solą i ulubionymi ziołami. Na sitku garnka do gotowania na parze układamy polędwiczkę wieprzową i warzywa następnie gotujemy do miękkości
Placuszki jaglane
Kaszę jaglaną gotujemy al. dente Do miski wkładamy kaszę, otręby, natkę jajko i przyprawy. Robotem wyrabiamy na jednolitą masę. Na suchą patelnię kładziemy arkusz papieru do pieczenia, na którym smażymy placuszki po kilka minut z każdej strony.
Sos śliwkowy
Do garnka wylewamy wywar z polędwiczki, herbatę zieloną Nestea dodajemy powidła śliwkowe, śliwki suszone pokrojone na kawałki, świeży imbir skórkę i sok z limonki. Gotujemy do redukcji doprawiamy do smaku cynamonem, kardamonem sola i pieprzem Na talerzu układamy placuszki, na nich pokrojona polędwiczkę wieprzową, warzywa polewamy sosem śliwkowym
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz