poniedziałek, 16 lutego 2015

Krem z selera i pietruszki

 Kilka dni temu wybielałam żeby  efekt utrzymał się najdłużej należy przestrzegać białej diety przez dwa tygodnie. Biała dieta polega na spożywaniu niebarwiących pokarmów i napojów. Należy unikać picia kawy, herbaty czarnej, białej i zielonej, czerwonego wina, ciemnych soków coli i innych ciemnych napojów. Unikać trzeba ciemnych sosów, zup oraz warzyw i owoców takich jak buraczki, szpinak, czy jagody.Dziś na obiad przygotowałam pyszny krem z selera i pietruszki z dodatkiem oleju z czarnuszki. Olej z Czarnuszki o charakterystycznym gorzkim i korzennym posmaku i zapachu z wyraźną nutą pieprzu i kminu.Olej z czarnuszki pomaga w leczeniu alergii i wzmacnia odporność.Działanie: hipoglikemiczne, przeciwbólowe, przeciwzapalne, silnie antybiotyczne (antybakteryjne, antywirusowe, przeciwgrzybicze), przeciwpasożytnicze, silnie żółciotwórcze, żółciopędne, rozkurczowe, odkażające układ pokarmowy i oddechowy, moczopędne, przeciwobrzękowe, odtruwające, uspokajające, immunostymulujące (pobudza proliferację limfocytów, syntezę interferonu, zwiększa liczbę limfocytów cytotoksycznych, NK i B). Olej z czarnuszki ma szerokie zastosowanie w wielu chorobach wspomaga czynności trawienne, działa antybakteryjnie, wspomaga prawidłowe działanie układu sercowo-naczyniowego, poprawia krwioobieg  normalizuje ciśnienie tętnicze, bierze udział w tworzeniu nowych komórek organizmu oraz w regeneracji organów. Oddziałuje na układ immunologiczny, wspomaga leczenie alergii i wzmacnia odporność, pomocny w astmie, zapaleniu oskrzeli, kaszlu, katarze siennym, liszajach, łuszczycy, trądziku, bólach głowy, stawów i zębów. Olej z czarnuszki możemy kupić w Semco.
Uwielbiam seler pod każdą postacią stąd wiele przepisów na blogu z jego użyciem. Krem z selera i pietruszki jest zdrowy, dietetyczny pyszny w smaku dodatkowych walorów smakowych dodał olej z czarnuszki.
Krem z selera i pietruszki.
składniki 
  • 1 seler 
  • 3 pietruszki 
  • olej z czarnuszki do smaku
  • około 500ml  domowego rosołu drobiowego
  • gałka muszkatołowa, sól, pieprz biały do smaku 
  • prażone migdały.
wykonanie
Obrane warzywa gotujemy al dente na parze.Odkładamy kawałki pietruszki i selera do dekoracji. Ugotowane warzywa przekładamy do garnka zalewamy bulionem i gotujemy około 10 minut. Warzywa w zupie miksujemy na gładką masę. Możemy dodać więcej buliony jeśli krem będzie zbyt gęsty.Doprawiamy przyprawami i chwilę jeszcze gotujemy. Na rozgrzanej patelni grillowej przez chwilę grillujemy warzywa.Krem podajmy z grillowanymi warzywami posypanymi migdałami  całość skrapiamy olejem z czarnuszki.

Prześlij komentarz