Pizza z makaronem razowym

Olbrzymi wybór makaronów daje łowcy kulinarnych przyjemności duże pole do popisu. Stwarza możliwość przygotowania dań pełnych smakowej harmonii.sycących, a jednocześnie genialnych w swej prostocie. Będąc na diecie chodziła za mną pizza przygotowałam w innej odmianie.Pizza makaronowa jest atrakcyjnym daniem doskonała na przyjęcia  Składnikiem głównym pizzy był makaron spaghetti razowy, dzięki temu mogłam jeść bez wyrzutów sumienia.Z tej ilości składników wyszło dwie okrągłe pizze.

Składniki
  • 50dag makaronu razowego spaghetti
  • 4 jajka 
  • 20dag sera topionego Lactima
  • 15 dag  pieczarek
  • kilka plastrów suchej kiełbasy 
  • ząbek czosnku
  • przecier pomidorowy Cirio
  • ser topiony w plastrach  Lactima
  • 3 łyżki oliwy Verdenso marki Olitalia. .
  • sól, pieprz do smaku
wykonanie 
Spaghetti gotujemy w osolonej wodzie al dente. Przelewamy zimną wodą, dobrze osączamy na sicie. Jajka, śmietanę o 20 dag sera mieszamy na jednolitą masę doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Czosnek obieramy, siekamy przesmażamy na oliwie dodajmy przecier pomidorowy.Do sosu dodajemy masę jajeczną dokładnie mieszamy. Blachę wykładamy pergaminem na który wykładamy makaron spaghetti,polewamy sosem pomidorowym, zostawiając wolne brzegi. Pieczarki oczyszczamy kroimy na kawałki. Na pizzy układamy plastry suchej kiełbasy, pieczarki, ser całość skrapiamy oliwą. Pizzę pieczemy 20 minut w temp 220stopni. Przed podaniem posypujemy bazylią.

Prześlij komentarz