Cytryny faszerowane tuńczykiem.

Przepis został wyróżniony w konkursie organizowanym  na portalu Urodaizdrowie z marką Rolnik zajmując pierwsze miejsce. Bardzo dziękuję za wyróżnienie i nagrodę !!!!!

Cytryny faszerowane tuńczykiem możemy podać jako przystawkę na przed obiadem, idealnie sprawdzą się na bankiecie. Pięknie ozdobią stół będą zapowiedzą stylu i smaku dań głównych. Faszerowane cytryny mogą też pełnić funkcję pierwszego dania. Tuńczyk w połączeniu z innymi składnikami przystawki dobrze się komponuje, czyniąc danie pysznym o lekkim smaku.
składniki 

  • 3 cytryny
  • 1 puszka tuńczyka Princes
  • 3 pomidory suszone Ponti 
  • 2 jajka
  • ząbek czosnku
  • 3 łyżki majonezu kieleckiego
  • sól, pieprz

Wykonanie
Cytryny myjemy, kroimy na połówki. Z każdej połówki ścinamy piętkę, żeby było łatwo je postawić. Miąższ cytryny wydrążamy usuwamy błonki i pestki, drobno kroimy. Jajka gotujemy na twardo, siekamy. Pomidory suszone drobno siekamy. Tuńczyka odcedzamy, rozdrabniamy, mieszkamy z połową cytrynowego miąższu, pomidorami, jajkami, roztartym czosnkiem, majonezem. Przyprawiamy do smaku. Masą napełniamy wydrążone cytryny, ozdabiamy według uznania. Przed podaniem schładzamy.
Prześlij komentarz