Volauvent z ciasta francuskiego z tuńczykiem
Jako preludium do obiadu doskonale sprawdzą się tartaletki z ciasta francuskiego z tuńczykiem. Możemy przygotować z dowolnym farszem. Przygotowanie nie zajmuje wiele czasu zaś efekt jest zaskakujący. Możemy podawać na zimno lub ciepło.
składniki
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
- 2 jajka na twardo
- majonez
- olej
- suszone pomidory Ponti
- sól i pieprz do smaku
- mąka
wykonanie
Na posypanej mąką desce rozwijamy arkusz ciasta francuskiego wykrawamy krążki . Nagrzewamy piekarnik do temperatury 190stopni. Układamy na papierze do pieczenia i pieczemy około 5-10 minut aż ciasto urośnie i się zarumieni. Na oliwie szklimy cebulę, dodajemy tuńczyka zwiększamy ogień dolewamy brandy i ostrożnie podpalamy, żeby flambirować tuńczyka. Na volauvent wykładamy tuńczyka, ćwiartkę jajka, kawałek suszonego pomidora robimy dekoracje z majonezu i rukoli. doprawiamy solą i pieprzem
Na posypanej mąką desce rozwijamy arkusz ciasta francuskiego wykrawamy krążki . Nagrzewamy piekarnik do temperatury 190stopni. Układamy na papierze do pieczenia i pieczemy około 5-10 minut aż ciasto urośnie i się zarumieni. Na oliwie szklimy cebulę, dodajemy tuńczyka zwiększamy ogień dolewamy brandy i ostrożnie podpalamy, żeby flambirować tuńczyka. Na volauvent wykładamy tuńczyka, ćwiartkę jajka, kawałek suszonego pomidora robimy dekoracje z majonezu i rukoli. doprawiamy solą i pieprzem
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz