Cytryny faszerowane tuńczykiem.
Przepis został wyróżniony w konkursie organizowanym na portalu Urodaizdrowie z marką Rolnik zajmując pierwsze miejsce. Bardzo dziękuję za wyróżnienie i nagrodę !!!!!
Cytryny
faszerowane tuńczykiem możemy podać jako przystawkę na przed obiadem, idealnie
sprawdzą się na bankiecie. Pięknie ozdobią stół będą zapowiedzą stylu i smaku
dań głównych. Faszerowane cytryny mogą też pełnić funkcję pierwszego dania. Tuńczyk w połączeniu z innymi składnikami przystawki dobrze się komponuje, czyniąc danie pysznym o lekkim smaku.
składniki
- 3 cytryny
- 1 puszka tuńczyka
- 3 pomidory suszone Ponti
- 2 jajka
- ząbek czosnku
- 3 łyżki majonezu kieleckiego
- sól, pieprz
Wykonanie
Cytryny
myjemy, kroimy na połówki. Z każdej połówki ścinamy piętkę, żeby było łatwo je
postawić. Miąższ cytryny wydrążamy usuwamy błonki i pestki, drobno kroimy.
Jajka gotujemy na twardo, siekamy. Pomidory suszone drobno siekamy. Tuńczyka
odcedzamy, rozdrabniamy, mieszkamy z połową cytrynowego miąższu, pomidorami,
jajkami, roztartym czosnkiem, majonezem. Przyprawiamy do smaku. Masą napełniamy
wydrążone cytryny, ozdabiamy według uznania. Przed podaniem schładzamy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz