Dietetyczny mazurek z płatków



Święta Wielkanocne coraz bliżej budzi się w nas nadzieja, radość i miłość. Przygotujemy pyszne dania by oddawały nastrój tego wyjątkowego czasu. Wiele z nas w tym czasie będzie na diecie. By nie mieć wyrzutów sumienia zrobiłam dietetyczny mazurek z płatków. Na pewno różni się od tradycyjnego, ale smakuje wybornie. Bez obaw w święta zjem kilka porcji.

składniki


  • 25 dag płatków owsianych górskich
  • 10 dag cukru pudru trzcinowego
  • 10 dag orzechów włoskich
  • 5 dag orzechów włoskich mielonych Backmit
  • 5 dag masła orzechowego
  • 4 jajka
  • 1 pomarańczą
  • olej Rapso  i płatki owsiane do formy
  •  lukier.

Wykonanie
Płatki owsiane z posiekanymi orzechami włoskimi prażymy na  suchej patelni, aż będą lekko rumiane,studzimy. Do miski wkładamy cukier dodajemy żółtka ucieramy,dodajemy porcjami otarta skórkę z pomarańczy i sok z pomarańczy. Masa powinna być jednolita i puszysta. Do masy dodajemy płatki owsiane z orzechami i mielone orzechy. Białka ubijamy na sztywno,dodajemy do ciasta delikatnie mieszamy.Torownice smarujemy olejem posypujemy płatkami
Ciasto przekładamy do formy  Mazurek wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i pieczemy około 30 minut.
Przygotować lukier
Ostudzony mazurek posmarować lukrem ozdobić płatkami,orzechami i owocami lub według uznania
Prześlij komentarz