Pyszny domowy mazurek kajmakowy
Za oknami
powoli budzi się wiosna, to znak powoli nadchodzą święta Wielkanocne. Powoli
zaczynamy przygotowania do świąt sprzątanie, planowanie menu świątecznego,
które w tym roku będzie wyjątkowe. Jesteście ciekawi co się pojawi na świątecznym
stole ? Zapraszam do czytania przepisów świątecznych
z nadzieją znalezienia wielu inspiracji na Was świąteczny stół. Jedną z
pierwszych propozycji będzie mazurek kajmakowy z orzechami. Nie jestem w stanie wyrazić smaków mazurka,
jednym słowem petarda. Mazurek jest pyszny, ciasto bardzo kruche, masa kajmakowa i
orzechy tworzą cudowne połączenie.Pamiętamy ciasto kruche najlepsze jest na maśle, wiejskich jajkach.
Jak zrobić
dobre ciasto kruche pyszne ciasto kruche
Składniki
- 220g mąki
- 100 masła
- 50 g cukru pudru trzcinowego
- 1 cukier waniliowy
- 1aromart waniliowy
- masa kajmakowa
- rożne orzechy
Wykonanie
Do miski wsypujemy przesianą mąkę ,dodajemy masło, cukier waniliowy, aromat żółtko, sól. Zagniatamy ciasto kruche, zawijamy w folie i wstawiamy do lodówki na noc. Wyjmujemy ciasto, rozwałkowujemy wycinamy kształt jajka. Blachę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia Jan Niezbędny układamy na papierze i pieczemy około 10-20 minut do zarumienienia w temp 180 stopni. Po przestudzeniu ciasta wierzch smarujemy masą kajmakową robimy dekoracje z różnych orzechów.
Do miski wsypujemy przesianą mąkę ,dodajemy masło, cukier waniliowy, aromat żółtko, sól. Zagniatamy ciasto kruche, zawijamy w folie i wstawiamy do lodówki na noc. Wyjmujemy ciasto, rozwałkowujemy wycinamy kształt jajka. Blachę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia Jan Niezbędny układamy na papierze i pieczemy około 10-20 minut do zarumienienia w temp 180 stopni. Po przestudzeniu ciasta wierzch smarujemy masą kajmakową robimy dekoracje z różnych orzechów.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz