czwartek, 12 marca 2015

Volauvent z ciasta francuskiego z tuńczykiem



Jako preludium do obiadu doskonale sprawdzą się tartaletki z ciasta francuskiego z tuńczykiem. Możemy przygotować z dowolnym farszem. Przygotowanie nie zajmuje wiele czasu zaś efekt jest zaskakujący. Możemy podawać na zimno lub ciepło. 


składniki
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym Princes
  • 2 jajka na twardo
  • majonez
  • olej
  • suszone pomidory Ponti
  • sól i pieprz do smaku 
  • mąka 
wykonanie 
Na posypanej mąką desce rozwijamy arkusz ciasta francuskiego wykrawamy krążki . Nagrzewamy piekarnik do temperatury 190stopni. Układamy na papierze do pieczenia i pieczemy około 5-10 minut aż ciasto urośnie i się zarumieni. Na oliwie szklimy cebulę, dodajemy tuńczyka zwiększamy ogień dolewamy brandy i ostrożnie podpalamy, żeby flambirować tuńczyka. Na  volauvent wykładamy tuńczyka, ćwiartkę jajka, kawałek suszonego pomidora robimy dekoracje z majonezu i rukoli. doprawiamy solą i pieprzem

Prześlij komentarz