czwartek, 9 kwietnia 2015

Pyszne domowe wędzone żeberka

 Najlepsze wędzonki to przygotowane w zaciszu domowego ogniska, które możemy przygotować sami.  Nie wymaga zbyt wielkiego wysiłku zaś efekt wspaniały. Żeberka są przepyszne na zimno idealnie podkreślą smak zupy, bigosu, fasolki po bretońsku czy innych dań. Smak, aromat żeberek jest wyjątkowy do których mamy słabość znikają dość szybko z lodówki. Żeberka możemy parzyć są bardziej miękkie ale tracą częściowo zapach z wędzarni. Parzenie żeberek jest kwestią gustu smakosza. U nas połowa do parzenia druga nie :)
 


Składniki
  • 2kg żeberek wieprzowych
Peklowanie 
  • 10 łyżeczek peklosoli
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • 2 łyżeczki  suszonej cebuli
  • 3 ząbki czosnku 
  • 2  łyżeczki  pieprzu  kolorowego  mielonego
Parzenie 
  • ¾ łyżeczki  zmielonego ziela angielskiego  
  • 3 liście  i laurowe
Żeberka   dzielimy na tdwie kawałki, dokładnie myjemy, odciskamy z wody, osuszamy papierowym ręcznikiem.Do miseczki wkładamy peklosól, cukier brązowy, suszoną cebulę, drobno pokrojony czosnek, pieprz  kolorowy, ziele angielskie wszystko dokładnie mieszamy. Żeberka  nacieramy mieszanką peklującą, pozostawiamy w chłodnym miejscu na 24 godziny. Do garnka wlewamy 3-4 litry wody, dodajemy pozostałą mieszankę peklującą ,liście laurowe doprowadzamy do wrzenia gotujemy około 10 minut. Przestudzoną  solanką zalewamy schaby  peklujemy około 6 dni w chłodnym miejscu. Po wyjęciu z solanki, ocieknięciu  wkładamy do siatki wędliniarskiej.  Żeberka zanurzamy na jedną minutę w wodzie  gorącej.  odstawiamy do osuszenia na kilka godzin. Po osuszeniu schab wędzimy ciepłym dymem. Włączamy wędzarnie ,wieszamy szynki na drążku ustawiamy temperaturę na około 40 stopni bez dymu wędzimy około 30-60 minut, następnie podnosimy temperaturę na około 50-60 stopni wędzimy około 120 minut. Podnosimy do 70 stopni wędzimy około 60 minut, pod sam koniec przechodzimy na 90 stopni 30 minut.
 Do garnka wlewamy wodę dodajemy kilka ziaren pieprzu kolorowego ,liście laurowe, wodę zagotowujemy. Po uwędzeniu wkładamy żeberka  do gorącej wody o temperaturze około 80-85 stopni do osiągnięcia w środku temperatury 62 stopni. Woda nie może się zagotować. W przybliżeniu czas parzenia można określić 1 kg wędzonki -50-60 minut parzenia. Wyjmujemy schab  po procesie parzenia wkładamy do zimnej wody. Zostawiamy do wystudzenia..
Jak chcemy użyć wędzone żeberka dodając do dań gotowanych pomijamy parzenie 
Prześlij komentarz