1. Zupa z żabnicy z warzywami

Dzisiejszy przepis pochodzi z warsztatów "Sobotni targ na zdrowie" z marką Philipak Milano. Po raz pierwszy spotkałam się z rybą żabnicą byłam ciekawa smaku. Pyszna delikatna w smaku 

(...)" Ząbnica  występuje Wybrzeże Europy i północno-zachodniej Afryki. Spotykana na głębokościach od 20–1000 m. Według Greenpeace gatunek jest zagrożony z powoduprzełowienia, a połowy żabnicy wyrządzają poważne szkody w przyrodzie[ "Szeroko rozpowszechniona w kuchni, zwłaszcza francuskiej. Jej mięso jest delikatne i bardzo pożywne, dobrze znosi gotowanie i w smaku zupełnie nie przypomina tradycyjnych ryb, lecz raczej młodego kurczaka lub królika."(...)
 Przygotowując zupę mogliśmy przetestować gotowanie stożkowe, które jest ogromnym ułatwieniem w kuchni, dzięki temu możemy zaoszczędzić czas i energię. Zupa wyszła genialna w smaku, pyszna,aromatyczna i bardzo zdrowa. Co ważne bez grama soli, co ma duże znaczenie dla osób odżywających się zdrowo i będących na diecie. Żabnica jest dość drogą rybą dlatego  przygotowałam w domu z inną rybą. Zupa również była pyszna,zdrowa i aromatyczna :) Gorąco polecam przepis.
SKŁADNIKI DLA 4 OSÓB:

  • - 500 g świeża żabnica
  • - 800 ml woda
  • - 40 g marchew
  • - 20 g cebula
  • - 400 ml pulpa pomidorowa
  • - 40 ml oliwa z oliwek extra vergine
  • - 1 doniczka świeży estragon
  • - 1 pęczek natka pietruszki
  • - 800 g  świeże małże ( cozze )
  • - 2 szt trawa cytrynowa
  • - 4 szt cytryna
  • - 500 g świeże zielone szparagi
  • - 40 g orzechy pinoli
  • - 100 ml oliwa z oliwek extra verine
  • - 1 doniczka świeży tymianek
  • - 1 doniczka świeże oregano
TECHNIKA WYKONANIA:
Do pierwszego garnka wlewamy wodę i pulpę pomidorową , dodajemy pokrojoną w kostkę cebulkę i marchew oraz estragon. Czekamy do momentu wrzenia wywaru  i dokładamy pokrojoną w 2 cm kostkę żabnicę.Całość gotujemy pod przykryciem drugiego garnka przez około 15 minut.Po tym czasie do drugiej warstwy naczynia wkładamy małże i trawę cytrynową ( trawę lekko ugniatamy, aby uwolnić ze środka smak ).
Przykrywamy trzecią warstwą  garnka  do którego wykładamy szparagi w całości ( wcześniej obrane ). Wszystkie składniki gotujemy na parze przez około 30 minut.
W międzyczasie przygotowujemy pesto.Do blendera wlewamy oliwę z oliwek, dodajemy orzechy i świeże zioła. Całość miksujemy do uzyskania kremowej konsystencji.
Kiedy wszystkie dania są gotowe, do czwartego garnka ( czwarta warstwa naczynia ) wlewamy pesto i czekamy tylko do momentu podgrzania.
Podczas serwowania małż skrapiamy je dodatkowo  świeżym sokiem z cytryny.
źródła
*Philipak Milano
*Wilipedia
Prześlij komentarz