Ptysie

 Lato to czas na  letnie ciasta z owocami. Częściej robimy różne słodkości z ciasta parzonego. Na bazie tradycyjnego ciasta przygotowałam ciasto z olejem. Pojawiły się obawy, co z tego wyjdzie. Jak się okazało ptysie wyszły piękne, czasami warto poeksperymentować.



Ciasto
·         3 łyżki oleju Kujawski z pierwszego tłoczenia.
·         80 g margaryna
·         1 szkl mąki
·         1 szkl wody
·         4 jajka.

·         Masa  budyniowa
·         1 litr   mleka 3,2
·         2  budynie waniliowe 
·         200g  masło 
·         1/2   litra śmietany 36 %
·         1 szt śmietan fix 
·         3-4 łyżki  cukru pudru waniliowego
·          cukier puder waniliowy do posypania
·         sok z  cytryny
80 ml  soku z malin
Konfitura malinowa/



Wykonanie 
Ciasto
Zagotować 1 szklankę wody z 3 łyżkami  oleju  Kujawskiego pierwszego tłoczenia  i z  100g margaryną. Dodać 1 szklankę mąki pszennej. Mieszać aż masa będzie odstawać od łyżki. Odstawić do wystygnięcia. Zimną masę ucierać z jajkami dodawanymi pojedynczo. Ciasto wkładamy do rękawa cukierniczego. Na blaszce wyciskamy różne kształty u mnie ptysie.. Rozgrzać piekarnik do 220 stopni.  10 minut pieczemy w 220 zaś kolejne 20 już w 180-200 stopniach, pieczemy do zarumienienia Studzimy. Ciepłe ptysie przekroić na pół.
Krem
Do garnka wlewamy 600 ml mleka zagotowujemy.Do miseczki wlewamy 200ml  mleka dodajemy budyń mieszamy. Mieszając wlewamy do zagotowanego mleka. Odstawiamy do wystygnięcia. Do miski wkładamy masło ucieramy na puszystą  masę, dodajemy po łyżce budyniu ciągle ucierając Do  miski wlewamy śmietanę, ubijamy dodajemy  cukier puder, semix  fix sok cytryny .Masę budyniową  mieszkamy z bitą śmietaną ,sokiem z malin schładzamy.Masę przekładamy do rękawa.
Ptysie napełniamy do połowy kremem, na który wykładamy łyżeczkę konfitury,krem przykrywamy drugą częścią posypujemy cukrem pudrem.
””

Brak komentarzy: