Ptysie
Lato to czas na letnie ciasta z owocami. Częściej robimy różne
słodkości z ciasta parzonego. Na bazie tradycyjnego ciasta przygotowałam ciasto
z olejem. Pojawiły się obawy, co z tego wyjdzie. Jak się okazało ptysie wyszły
piękne, czasami warto poeksperymentować.
Ciasto
·
3 łyżki oleju Kujawski z pierwszego tłoczenia.
·
80 g margaryna
·
1 szkl mąki
·
1 szkl wody
·
4 jajka.
·
Masa budyniowa
·
1 litr mleka 3,2
·
2 budynie waniliowe
·
200g masło
·
1/2 litra śmietany 36 %
·
1 szt śmietan fix
·
3-4 łyżki cukru pudru waniliowego
·
cukier puder waniliowy do posypania
·
sok z cytryny
80 ml soku z malin
Konfitura malinowa/
Wykonanie
Ciasto
Zagotować 1 szklankę wody z 3 łyżkami oleju Kujawskiego
pierwszego tłoczenia i z 100g margaryną. Dodać 1 szklankę mąki
pszennej. Mieszać aż masa będzie odstawać od łyżki. Odstawić do wystygnięcia.
Zimną masę ucierać z jajkami dodawanymi pojedynczo. Ciasto wkładamy do rękawa
cukierniczego. Na blaszce wyciskamy różne kształty u mnie ptysie.. Rozgrzać
piekarnik do 220 stopni. 10 minut pieczemy w 220 zaś kolejne 20 już w
180-200 stopniach, pieczemy do zarumienienia Studzimy. Ciepłe ptysie przekroić
na pół.
Krem
Do garnka wlewamy 600 ml mleka zagotowujemy.Do miseczki wlewamy 200ml mleka dodajemy budyń
mieszamy. Mieszając wlewamy do zagotowanego mleka. Odstawiamy do wystygnięcia. Do miski wkładamy masło ucieramy na
puszystą masę, dodajemy po łyżce budyniu ciągle ucierając Do miski
wlewamy śmietanę, ubijamy dodajemy cukier puder, semix fix sok
cytryny .Masę budyniową mieszkamy z bitą śmietaną ,sokiem z malin schładzamy.Masę przekładamy do rękawa.
Ptysie napełniamy do połowy kremem, na który wykładamy łyżeczkę konfitury,krem przykrywamy drugą częścią posypujemy cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz