1. Zupa z żabnicy z warzywami
Dzisiejszy przepis pochodzi z warsztatów "Sobotni targ na zdrowie" z marką Philipak Milano. Po raz pierwszy spotkałam się z rybą żabnicą byłam ciekawa smaku. Pyszna delikatna w smaku
(...)" Ząbnica występuje Wybrzeże Europy i północno-zachodniej Afryki. Spotykana na głębokościach od 20–1000 m. Według Greenpeace gatunek jest zagrożony z powoduprzełowienia, a połowy żabnicy wyrządzają poważne szkody w przyrodzie[ "Szeroko rozpowszechniona w kuchni, zwłaszcza francuskiej. Jej mięso jest delikatne i bardzo pożywne, dobrze znosi gotowanie i w smaku zupełnie nie przypomina tradycyjnych ryb, lecz raczej młodego kurczaka lub królika."(...)
Przygotowując zupę mogliśmy przetestować gotowanie stożkowe, które jest ogromnym ułatwieniem w kuchni, dzięki temu możemy zaoszczędzić czas i energię. Zupa wyszła genialna w smaku, pyszna,aromatyczna i bardzo zdrowa. Co ważne bez grama soli, co ma duże znaczenie dla osób odżywających się zdrowo i będących na diecie. Żabnica jest dość drogą rybą dlatego przygotowałam w domu z inną rybą. Zupa również była pyszna,zdrowa i aromatyczna :) Gorąco polecam przepis.
(...)" Ząbnica występuje Wybrzeże Europy i północno-zachodniej Afryki. Spotykana na głębokościach od 20–1000 m. Według Greenpeace gatunek jest zagrożony z powoduprzełowienia, a połowy żabnicy wyrządzają poważne szkody w przyrodzie[ "Szeroko rozpowszechniona w kuchni, zwłaszcza francuskiej. Jej mięso jest delikatne i bardzo pożywne, dobrze znosi gotowanie i w smaku zupełnie nie przypomina tradycyjnych ryb, lecz raczej młodego kurczaka lub królika."(...)
Przygotowując zupę mogliśmy przetestować gotowanie stożkowe, które jest ogromnym ułatwieniem w kuchni, dzięki temu możemy zaoszczędzić czas i energię. Zupa wyszła genialna w smaku, pyszna,aromatyczna i bardzo zdrowa. Co ważne bez grama soli, co ma duże znaczenie dla osób odżywających się zdrowo i będących na diecie. Żabnica jest dość drogą rybą dlatego przygotowałam w domu z inną rybą. Zupa również była pyszna,zdrowa i aromatyczna :) Gorąco polecam przepis.
SKŁADNIKI DLA 4 OSÓB:
- - 500 g świeża żabnica
- - 800 ml woda
- - 40 g marchew
- - 20 g cebula
- - 400 ml pulpa pomidorowa
- - 40 ml oliwa z oliwek extra vergine
- - 1 doniczka świeży estragon
- - 1 pęczek natka pietruszki
- - 800 g świeże małże ( cozze )
- - 2 szt trawa cytrynowa
- - 4 szt cytryna
- - 500 g świeże zielone szparagi
- - 40 g orzechy pinoli
- - 100 ml oliwa z oliwek extra verine
- - 1 doniczka świeży tymianek
- - 1 doniczka świeże oregano
TECHNIKA WYKONANIA:
Do pierwszego garnka wlewamy
wodę i pulpę pomidorową , dodajemy pokrojoną w kostkę
cebulkę i marchew oraz estragon. Czekamy do momentu wrzenia wywaru i dokładamy pokrojoną w 2 cm kostkę żabnicę.Całość gotujemy pod
przykryciem drugiego garnka przez około 15 minut.Po tym czasie do drugiej warstwy naczynia
wkładamy małże i trawę cytrynową ( trawę lekko ugniatamy, aby uwolnić ze środka
smak ).
Przykrywamy trzecią
warstwą garnka do którego wykładamy szparagi w całości (
wcześniej obrane ). Wszystkie składniki gotujemy na parze przez około 30 minut.
W międzyczasie
przygotowujemy pesto.Do blendera wlewamy
oliwę z oliwek, dodajemy orzechy i świeże zioła. Całość miksujemy do uzyskania
kremowej konsystencji.
Kiedy wszystkie dania są
gotowe, do czwartego garnka ( czwarta warstwa naczynia ) wlewamy pesto i
czekamy tylko do momentu podgrzania.
Podczas serwowania małż
skrapiamy je dodatkowo świeżym sokiem z
cytryny.źródła
*Philipak Milano
*Wilipedia
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz