wtorek, 2 czerwca 2015

sernik na zimno bez pieczenia

Dziś na moim stole gości pyszny sernik na zimno bez pieczenia. Pracochłonny może nie jest tylko wymaga czasu by go przygotować. Myślę ze warto poświecić czas,efekt jest wspaniały.W dzisiejszym koszyku z owocami znalazły się truskawki, borówki i maliny.Te ostatnie wykorzystałam do przygotowania pysznego tortu na zimno bez pieczenia z kremem na bazie szampana i czekolady z kremem malinowym. Na pewno zachwyci gości swym wyglądem i smakiem:)

Kruchy płaszczyk
·  50g orzechów laskowych mielonych 
·  50g orzechów włoskich mielonych 
·  120g płatków kukurydzianych
·   130g margaryny 
200g cukru
·    5 łyżek śmietany  kremówki 30%.
krem z szampanem
·    250g sera mascarpone
·  250 ml śmietany kremówki  30 %
·    300 ml jogurtu greckiego
·   2 łyżki soku z cytryny
·   250 ml szampana 
·  1 czekolada mleczna Goplana
·   3 łyżki żelatyny
Krem  malinowy
·   500 ml śmietany 36%
·     2 łyżki cukru pudru
·  1 szkl  mrożonych  malin zmiksowanych
·   3łyżki żelatyny

Dodatkowo
  • 2 galaretki truskawkowe
  • Biszkopty
  • Truskawki
  • Mięta
  • Kwiatki 
  • 300ml śmietany kremówki 30%
  • 150 g sera mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
Wykonanie
płaszczyk kruchy
Na patelnie wsypujemy cukier robimy jasnobrązowy karmel,następnie dodajemy masło i kremówkę.Doprowadzamy do wrzenia mieszając tak by nam się masa nie przypaliła. Masę ostawiamy na kilka minut dodajemy orzechy, płatki kukurydziane delikatnie mieszamy uważając by nie połamać płatków.
Krem z szampanem
 Do miseczki wsypujemy żelatynę dodajemy zimną wodę , pozostawiamy do napęcznienia wstawiamy do mikrofali na 30 sek i mieszamy do rozpuszczenia  czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Ubijamy śmietanę dodajemy jogurt, ser mascarpone, sok z cytryny przestudzoną czekoladę, szampan żelatynę  mieszamy.
Krem malinowy
 Do miseczki wsypujemy żelatynę dodajemy zimnej wody, pozostawiamy do napęcznienia na kilka minut, następnie wstawiamy do mikrofali na 30 sek i  Do wysokiego naczynia wkładam maliny miksuje blenderem. Do miski wlewamy śmietanę pod koniec dodajemy cukier puder, maliny żelatynę mieszamy.
 Masa śmietanowa Ubijamy  śmietanę dodajemy cukier puder ser mascarpone
Dno tortownicy wykładamy biszkoptami, wylewamy krem malinowy wstawiamy do lodówki na 60 minut ,biszkopty, krem z szampanem, galaretki tężejące. Ciasto okładamy płaszczykiem kruchym. Robimy dekoracje z masy śmietanowej, kwiatów, mięty,malin 

Z czekoladową nutą
Prześlij komentarz