czwartek, 9 lipca 2015

kampania pt. "Niezwykłe właściwości zwykłych owoców"

Naturalne skarby – czyli dlaczego warto jeść owoce jagodowe?
Lato to czas obfitości świeżych i pysznych owoców. Pojawiają się truskawki, maliny, borówki
i porzeczki, których niezwykłe właściwości znane są od pokoleń. W końcu nie tylko doskonale wyglądają. Mają również niepowtarzalny, orzeźwiający smak i dostarczają witamin i składników mineralnych w najlepszej, naturalnej formie. Właśnie ruszyła kampania pt. „Niezwykłe właściwości zwykłych owoców” zorganizowana przez Związek Sadowników Rzeczpospolitej Polskiej zachęcająca do odkrycia siły, która drzemie w tych małych owocach o wielkiej mocy.  

Dlaczego właśnie owoce jagodowe?
Owoce jagodowe kryją w sobie mnóstwo cennych składników, a dzięki swoim niezwykłym właściwościom powinny znaleźć się w codziennym jadłospisie całej rodziny. Są szczególnie bogate
w antocyjany, które odpowiadają za ich intensywne czerwone, niebieskie i fioletowe zabarwienie. Odpowiednio zbilansowana dieta, w tym regularne spożywanie owoców pomaga w codziennej trosce o zdrowie i  ma wpływ na piękny i zdrowy wygląd. W ciepłe dni zamiast wymagających długiego przygotowania potraw, warto sięgnąć po kolorowe i sezonowe owoce jagodowe. Można przyrządzić
z nich lekkie sałatki, orzeźwiające musy lub słodkie desery. Doskonale sprawdzą się również jako dodatek do dań mięsnych i serów na wykwintne kolacje i obiady.
Kolorowa porcja witamin i składników odżywczych
Szczególna rola owoców jagodowych w diecie człowieka wynika z obecności w nich różnorodnych składników biologicznie czynnych, takich jak witaminy, składniki mineralne oraz polifenole. Wśród witamin w nich obecnych dominują witamina C, witaminy z grupy B oraz witamina A i beta karoten. Należy pamiętać, że większość witamin nie może być wytwarzana w organizmie i musi być dostarczana z zewnątrz, najlepiej z pożywieniem. Owoce jagodowe są również cennym źródłem składników mineralnych, głównie mikroelementów, które biorą udział w fizjologicznych
i biochemicznych procesach w organizmie.

* * *
„Niezwykłe właściwości zwykłych owoców” to kampania promocyjno-informacyjna realizowana przez Związek Sadowników Rzeczpospolitej Polskiej na rynkach pięciu krajów: Polski, Austrii, Szwecji, Finlandii i Czech. Produkty objęte programem to europejskie owoce jagodowe - truskawki, maliny, porzeczki i borówka. Program obejmuje szereg działań informacyjno-promocyjnych. Mają one na celu zapoznanie konsumentów z wysoką jakością, bogactwem składników mineralnych
i witamin oraz niepowtarzalnym smakiem owoców jagodowych pochodzących z Unii Europejskiej.


Więcej informacji na stronie kampanii:  www.power-fruits.eu
Prześlij komentarz