Batoniki z otrębami owsianymi
Kto się odchudza ten zna problem zakazanych słodkości. Słodycze które sprzedają w sklepach są bardzo kaloryczne i niezdrowe. Dlatego przygotowałam bardzo zdrowe pyszne dietetyczne batoniki na pazie otrębów owsianych z melasą.
Składniki
Wykonanie
Do miski wsypujemy wszystkie składniki suche dokładnie mieszamy. Do malaksera wkładamy banany, mus jabłkowy, dżem pomarańczowy, olej miksujemy. Mokre składniki dodajemy do suchych dokładnie mieszamy.Jak masa nie jest plastyczna możemy dodać odrobinę wody. Formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Masę wkładamy do formy,wyrównujemy,dociskamy. Formę wkładamy do nagrzanego piekarnika na 180 stopni na około 20 minut. Studzimy i kroimy w batoniki.
Składniki
- 3 szkl płatków owsianych
- 1 szkl otrębów owsianych
- 1 szkl posiekanych suszonych owoców
- 3/4 szkl musu jabłkowego domowego
- 1/2 szkl skórki pomarańczowej
- 1 łyżka dżemu pomarańczowego
- 2 dojrzałe banany
- 3 łyżki amarantusa ekspandowanego
- 3 łyżki siemienia lnianego
- 3 łyżki posiekanych orzechów włoskich
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 2 łyżki melasy
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 szt cukier waniliowy z wanilia
Wykonanie
Do miski wsypujemy wszystkie składniki suche dokładnie mieszamy. Do malaksera wkładamy banany, mus jabłkowy, dżem pomarańczowy, olej miksujemy. Mokre składniki dodajemy do suchych dokładnie mieszamy.Jak masa nie jest plastyczna możemy dodać odrobinę wody. Formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Masę wkładamy do formy,wyrównujemy,dociskamy. Formę wkładamy do nagrzanego piekarnika na 180 stopni na około 20 minut. Studzimy i kroimy w batoniki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz