Wytrawny budyń z kaszy jaglanej z sosem ogórkowym

Nie od dziś wiadomo uwielbiam kaszę jaglaną, staram się ją promować na blogu i wśród znajomych. Przepisów na dania z kaszą jaglaną jest bardzo dużo na słodko i wytrawnie. Dzisiejsza moja propozycja to budyń z kaszy jaglanej podany z sosem ogórkowym. Jakiś czas temu budyń podałam z sosem kurkowym również był pyszny. Budyń jest bardzo fajny w smaku,pyszny dietetyczny. Polecam gorąco go zrobić sami się przekonacie jaki jest pyszny, Zamiast formy do babki gotowanej użyłam szynkowara, który sprawdził się idealnie.
Przepis bierze udział w konkursie organizowanym przez markę Kupiec i durszlak.

Składniki 
budyń z kaszy jaglanej
  • 1/8 litra kaszy jaglanej Kupiec
  • 1/2 litra mleka
  • 6 dag masła
  • 4 jajka
  • 1 łyżka posiekanego koperku 
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 
sos ogórkowy

  • 2 średnie ogórki 
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • sok i skórka  z cytryny
  • olej rzepakowy 
  • sól pieprz do smaku
  • ocet winny 

Wykonane
Kaszę jaglaną opukać w wodzie, przełożyć do garnka wlać mleko gotować do miękkości. Do miski wkładamy masło ucieramy dodajemy żółto i przestudzoną kaszę jaglaną, koperek i natkę pietruszki. Dodać ubitą piankę z białek przełożyć do szynkowara  lub do foremki babki do gotowania.i gotować około 2 godziny.
Sos ogórkowy
Do miseczki wkładamy wszystkie składniki sosu dokładnie mieszamy dodajemy pokrojony ogórek  doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Budyń podajemy z sosem ogórkowymGotuj w zdrowym stylu
Prześlij komentarz