Zapiekane bakłażany kuskusem z malinami
Bakłażany zwany inaczej oberżyną, jest niskokaloryczny, bogaty w potas, wapń i magnes. Jest dobrym źródłem błonnika. Do przygotowania zapiekanych bakłażanów wykorzystałam sezonowe owoce maliny które z kuskus, kolendrą i balsamico. Dzięki kilku składnikom powstał cudowny zdrowy farsz zaś kropeczkę nad "i' postawiła zapieczona mozzarella. Kochani i mamy pyszne letnie danie o cudownym smaku, aromacie i wyglądzie. Niby danie proste, klika składników otóż nie danie numer jeden na letnie przyjęcia w ogrodzie.
składniki
Wykonanie
Bakłażana umyć,przekroić wzdłużna polowy,posolić zawinąć w folię aluminiową. Wkładamy do nagrzanego piekarnika pieczemy do miękkości. Kaszę kuskus zaparzyć według przepisu na opakowaniu. Kolendę drobno siekamy przekładamy do miseczki z kuskusem. Dodajemy maliny.Doprawiamy do smaku balsamico, solą i pieprzem.
Połówki bakłażanów napełniamy farszem na wierzchu układamy mozzaręllę Bakłażany układamy w naczyniu żaroodpornym pieczemy w temp 180 stopni do zarumienienia.
składniki
- średni bakłażan
- sól
- farsz
- 1 szkl kaszki kuskus Kupiec
- kilka malin
- ocet balsamico
- świeża kolendra
- sól,pieprz do smaku
- mozzarella.
Wykonanie
Bakłażana umyć,przekroić wzdłużna polowy,posolić zawinąć w folię aluminiową. Wkładamy do nagrzanego piekarnika pieczemy do miękkości. Kaszę kuskus zaparzyć według przepisu na opakowaniu. Kolendę drobno siekamy przekładamy do miseczki z kuskusem. Dodajemy maliny.Doprawiamy do smaku balsamico, solą i pieprzem.
Połówki bakłażanów napełniamy farszem na wierzchu układamy mozzaręllę Bakłażany układamy w naczyniu żaroodpornym pieczemy w temp 180 stopni do zarumienienia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz