czwartek, 16 lipca 2015

Zapiekane bakłażany kuskusem z malinami

Bakłażany zwany inaczej oberżyną, jest niskokaloryczny, bogaty w potas, wapń i magnes. Jest dobrym źródłem błonnika. Do przygotowania zapiekanych bakłażanów  wykorzystałam sezonowe owoce maliny które  z kuskus, kolendrą i balsamico. Dzięki kilku składnikom powstał cudowny zdrowy farsz zaś kropeczkę nad "i' postawiła zapieczona mozzarella.  Kochani i mamy pyszne letnie danie o cudownym smaku, aromacie i wyglądzie. Niby danie proste, klika składników otóż nie danie numer jeden na letnie przyjęcia w ogrodzie.
składniki

  • średni bakłażan
  • sól
  • farsz 
  • 1 szkl kaszki kuskus Kupiec 
  •  kilka malin 
  • ocet balsamico 
  • świeża kolendra 
  • sól,pieprz do smaku
  • mozzarella.

Wykonanie
Bakłażana umyć,przekroić wzdłużna polowy,posolić zawinąć w folię aluminiową. Wkładamy do nagrzanego piekarnika pieczemy do miękkości. Kaszę kuskus zaparzyć według przepisu na opakowaniu. Kolendę drobno siekamy przekładamy do miseczki z kuskusem. Dodajemy maliny.Doprawiamy do smaku balsamico, solą i pieprzem.
Połówki bakłażanów napełniamy farszem   na wierzchu układamy mozzaręllę  Bakłażany układamy  w naczyniu żaroodpornym pieczemy w temp 180 stopni do zarumienienia.

Gotuj w zdrowym stylu
Prześlij komentarz