czwartek, 20 sierpnia 2015

Ziemniaczane koszyczki z pieczarkami podane z piwem witbier.

Ziemniaki można  podawać na wiele sposobów z głównymi daniami, a także robić wspaniałe przystawki .  Jedną z nich są ziemniaczane koszyczki podane z zimnym piwem . Na lato idealne i nasi panowie z pewnością się ucieszą na ich widok. A podane z kieliszkiem piwa witbier uczta dla podniebienia. 
 Składniki 
Grillowane pieczarki
  • 500g pieczarek
  • olej
  • Sól, pieprz do smaku

Ziemniaczane koszyczki
  • 1kg ziemniaków
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka przyprawy do ziemniaków
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej.

Dodatkowo
Szynka  parmeńska
Pomidorki
Natka pietruszki
Piwo
Glasa balsamiczna z rozmarynem.
Wykonanie
Ziemniaczane koszyczki
Ziemniaki obieramy myjemy. Za pomocą specjalnej maszynki robimy cienkie spaghetti z ziemniaków / możemy też ziemniaki zetrzeć na tarce. Ziemniaki przekładamy do miski, dodajemy sól odstawiamy na 5 minut Ziemniaki przekładamy na sitko  płuczemy w zimnej wodzie. Ziemniaki osuszamy na papierowym ręcznikiem.  Przekładamy do miski dodajemy mąkę ziemniaczaną mieszamy.  Dwie foremki jedną większa i mniejszą. Natłuszczamy masłem wnętrze większej foremki zaś mniejszą zewnętrzną cześć. Większą foremkę wykładamy ziemniakami do środka dużej z ziemniakami wkładamy mniejszą foremkę. Tak by ziemniaki ułożyły się pomiędzy nimi, Pieczemy na zloty kolor Grillowane pieczarki
Pieczarki myjemy kroimy na mniejsze kawałki. Na rozgrzaną patelnie  wlewamy dwie łyżki oleju rzepakowego wkładamy pieczarki pod koniec grillowania doprawiamy solą i pieprzem

 Do środka ziemniaczanych koszyczków wkładamy grillowane pieczarki  robimy dekoracje z szynki i warzyw podajmy z  glasą balsamiczną rozmarynowa. 
Kulinarne inspiracje z Love Beer
Prześlij komentarz