Golonka z indyka,grzyby z ziemniaków
Golonka to ulubione danie wielu z nas szczególnie uwielbiają panowie, myślę ze panie też. Z myślą o nich przygotowałam golonkę indyczą mniej kaloryczną od wieprzowej. Tradycyjnie do wieprzowej czy drobiowej piwo musi być. Golonkę podałam z piwem
Składniki
· 3 golonki z
indyka
· 1 łyżeczka rozmarynu
· Olej
· 2 ząbki czosnku
· 1 łyżka tymianku
· 1łyżeczka pieprzu
kolorowego
· 100 ml piwa.
· Liście laurowe, ziele angielskie do smaku
Grzybki z ziemniaków
- Kilka ziemniaków
- Przyprawa do ziemniaków
- Kiełki brokuła
- kukurydza.
Wykonanie:
Do oleju wkładamy zioła czosnek ,pieprz dobrze mieszamy, golonki nacieramy dokładnie marynatą (wewnątrz i na
zewnątrz). Do garnka rodzinnego wlewamy trzy łyżki oleju ,
następnie na gorący tłuszcz wkładamy golonki dodajmy liście
laurowe, czosnek, kilka ziaren pieprzu, ziele angielskie dodajemy piwo dusimy około 1,5 godziny. odwracając co
jakiś czas na drugą stronę.
Z obranych i umytych ziemniaków wycinamy
grzybki posypujemy przyprawa do ziemniaków. Wkładamy do nagrzanego piekarnika
pieczemy do zarumienia. Kukurydzę grillujemy na patelni grillowej.
Na talerzu układamy grzyby z ziemniaków,golonkę, kiełki
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz