Pyszne jagodzianki
Sezon na jagody powoli dobiega końca. Jak się dobrze rozejrzymy na targu możemy jeszcze dostać jagody. Wart wykorzystać ostatnie w tym roku jagody zrobić pyszne jagodzianki. Ze szklaneczką zimnego mleka smakują wyjątkowo. Jagodzianki wyszyły pyszne, mięciutkie delikatne rozpływające się w ustach. Na pewno zachwycą naszych gości, którzy nie wyjdą od nas dopóki nie zniknie ostatnia ze stoły. Czasami uda się kilka schować i zamrozić, chwila w mikrofali i możemy się cieszyć pyszną delikatną rozpływającą się w ustach jagodzianką.
Przesianą mąkę wsypać do naczynia. Do 1/2 szklanki letniego mleka dodać 2 łyżki cukru, pokruszone drożdże i 3-4 łyżki mąki. Wymieszać na jednolitą masę. Tak przygotowany rozczyn odstawić do wyrośnięcia. Żółtka utrzeć z pozostałą ilością cukru. Masło stopić na patelni. Do mąki wlać wyrośnięty rozczyn, żółtka, sól, letnie mleko. Wyrabiać ciasto. Gdy będzie odstawać od ręki wlewać porcjami przestudzone masło nie przerywając wyrabiania. Wyrabianie należy zakończyć, gdy ciasto jest gładkie, lśniące, odstaje od ręki i od dna naczynia oraz zawiera wiele pęcherzyków powietrza.Po wyrobieniu ciasto pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Ciasto jest dobrze wyrośnięte, jeżeli powiększy swoją objętość dwukrotnie. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na placek grubości 2 cm. Wykrawać szklanką krążki w środku wyrośniętej bułeczki zrobić wgłębienia, nałożyć nadzienie jagody robić bułeczki i posmarować roztrzepanym jajem posypać kruszonką i układać w odstępach na wysmarowanej tłuszczem blasze. pozostawić do wyrośnięcia Jagody umyć osuszyć przełożyć do miski dodać cukier i bułkę tarką wymieszać. Z mąki, cukru pudru i masła zrobić kruszonkę.
- Ciasto drożdżowe
- 1 kg mąki
- 10 dag drożdży
- 1/2 kostki masła
- 3 łyżki cukru pudru
- 3/4 szklanki cukru kryształu
- 2 szklanki mleka
- 6-żółtek
- 1/2 łyżeczki soli
Nadzienie jagodowe
- 1 litr jagód
- 1/2 szkl cukru
- 3 łyżki bułki tartej
Kruszonka
Przesianą mąkę wsypać do naczynia. Do 1/2 szklanki letniego mleka dodać 2 łyżki cukru, pokruszone drożdże i 3-4 łyżki mąki. Wymieszać na jednolitą masę. Tak przygotowany rozczyn odstawić do wyrośnięcia. Żółtka utrzeć z pozostałą ilością cukru. Masło stopić na patelni. Do mąki wlać wyrośnięty rozczyn, żółtka, sól, letnie mleko. Wyrabiać ciasto. Gdy będzie odstawać od ręki wlewać porcjami przestudzone masło nie przerywając wyrabiania. Wyrabianie należy zakończyć, gdy ciasto jest gładkie, lśniące, odstaje od ręki i od dna naczynia oraz zawiera wiele pęcherzyków powietrza.Po wyrobieniu ciasto pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Ciasto jest dobrze wyrośnięte, jeżeli powiększy swoją objętość dwukrotnie. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na placek grubości 2 cm. Wykrawać szklanką krążki w środku wyrośniętej bułeczki zrobić wgłębienia, nałożyć nadzienie jagody robić bułeczki i posmarować roztrzepanym jajem posypać kruszonką i układać w odstępach na wysmarowanej tłuszczem blasze. pozostawić do wyrośnięcia Jagody umyć osuszyć przełożyć do miski dodać cukier i bułkę tarką wymieszać. Z mąki, cukru pudru i masła zrobić kruszonkę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz