Pyszna polędwica łososiowa wędzona
Za wędliną ze sklepu nie przepadam, pełno w niej chemii konserwantów. Najlepsza ze sklepu nie zastąpi nam domowej. Od dłuższego czasu robię domowe wędliny podając je różnej obróbce. Zamarzyła mi się polędwica łososiowa wędzona bez parzenia. Były kilka prób mniej lub bardziej udanych do czasu aż powstał idealny przepis na polędwicę łososiową wędzoną. Muszę się pochwalić smak, aromat wygląd powalił nie jedną osobę na kolana. Polędwica wyszła pyszna, aromatyczna, genialna w smaku.Rozpływająca się w ustach.. Najlepiej smakuje z domowym chlebem żytnim na zakwasie. Jedynym minusem jest to ze zbyt szybko znika z lodówki. Dlatego też dziś zrobiłam powtórkę i do solanki wrzuciłam polędwiczki w niedzielę lub poniedziałek kolejne dymienie.
Różne są opinie na temat używania peklosoli, peklosmaczku, które możemy zamienić na sól
składniki
Różne są opinie na temat używania peklosoli, peklosmaczku, które możemy zamienić na sól
składniki
- 3 szt polędwiczki wieprzowe
solanka
- 1 litr wody
- 2 czubate łyżki pektosmaczek Tradismak klik lub 70g soli/1kg mięsa
- 6 liści laurowych pokruszonych
- 2 łyżeczki grubo mielonego czarnego pieprzu
- 1 łyżeczka pieprzu z kolendrą
- 3 -4 ząbki czosnku
- 2 ziela jałowca
- 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
Wykonanie
Polędwiczkę oczyszczamy pozbawiamy błon , dokładnie myjemy osuszamy
ręcznikiem papierowym.
Peklowanie
Do naczynia którym będziemy peklować
polędwiczki wlewamy wodę dodajemy pieprz liście laurowe, czosnek, jałowiec paprykę
i pekrosmaczek. Mieszamy do rozpuszczenia
się pelkosmaczka. Do solanki wkładamy polędwiczki, wstawiamy do lodówki na 3 -4
dni.
Wyjmujemy polędwiczkę myjemy pod wodą osuszamy ręcznikiem papierowym. Na drążku wieszamy polędwiczkę i wentylatorem /wiatraczkiem osuszamy około 2-3 godziny ( polędwiczka powinna być sucha. Jak się uda na polędwiczce obkładamy liśćmi laurowymi z solanki.
Wyjmujemy polędwiczkę myjemy pod wodą osuszamy ręcznikiem papierowym. Na drążku wieszamy polędwiczkę i wentylatorem /wiatraczkiem osuszamy około 2-3 godziny ( polędwiczka powinna być sucha. Jak się uda na polędwiczce obkładamy liśćmi laurowymi z solanki.
Wędzenie
Ustawiamy komorę wędzarni Borniak na 50 stopni wędzimy przez około 3,5 godziny
podnosimy temperaturę do 70 stopni i wędzimy około 40 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz