Pyszna polędwica łososiowa wędzona

Za wędliną ze sklepu nie przepadam, pełno w niej chemii konserwantów. Najlepsza ze sklepu nie zastąpi nam domowej. Od dłuższego czasu robię domowe wędliny podając je różnej obróbce. Zamarzyła mi się polędwica łososiowa wędzona bez parzenia.  Były kilka prób mniej lub bardziej udanych do czasu aż powstał idealny przepis na polędwicę łososiową wędzoną. Muszę się pochwalić smak, aromat wygląd powalił nie jedną osobę na kolana. Polędwica wyszła pyszna, aromatyczna, genialna w smaku.Rozpływająca się w ustach.. Najlepiej smakuje z domowym chlebem żytnim na zakwasie. Jedynym minusem jest to ze zbyt szybko znika z lodówki. Dlatego też dziś zrobiłam powtórkę i do solanki wrzuciłam polędwiczki w  niedzielę lub poniedziałek kolejne dymienie.
Różne są opinie na temat używania peklosoli, peklosmaczku, które  możemy zamienić na sól

składniki 
  • 3 szt polędwiczki wieprzowe

solanka 
  • 1 litr wody
  • 2 czubate łyżki  pektosmaczek Tradismak klik  lub 70g soli/1kg mięsa
  • 6 liści laurowych pokruszonych
  • 2 łyżeczki grubo mielonego  czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka pieprzu z  kolendrą
  • 3 -4 ząbki czosnku
  • 2 ziela jałowca
  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki

Wykonanie
Polędwiczkę oczyszczamy pozbawiamy błon , dokładnie myjemy osuszamy ręcznikiem papierowym.
Peklowanie
Do naczynia  którym będziemy peklować polędwiczki wlewamy wodę dodajemy pieprz liście laurowe, czosnek, jałowiec paprykę  i pekrosmaczek. Mieszamy do rozpuszczenia się pelkosmaczka. Do solanki wkładamy polędwiczki, wstawiamy do lodówki na 3 -4 dni.
Wyjmujemy polędwiczkę myjemy pod wodą osuszamy ręcznikiem papierowym. Na drążku wieszamy polędwiczkę i wentylatorem /wiatraczkiem osuszamy około  2-3 godziny ( polędwiczka powinna być sucha.  Jak się uda na polędwiczce obkładamy liśćmi laurowymi z solanki.
Wędzenie  
Ustawiamy komorę wędzarni Borniak  na 50 stopni wędzimy przez około 3,5 godziny podnosimy temperaturę do 70 stopni i wędzimy około 40 minut.


Prześlij komentarz