Ziemniaczane koszyczki z pieczarkami podane z piwem witbier.
Ziemniaki można
podawać na wiele sposobów z głównymi daniami,
a także robić wspaniałe przystawki .
Jedną z nich są ziemniaczane koszyczki podane z zimnym piwem . Na lato
idealne i nasi panowie z pewnością się ucieszą na ich widok. A podane z kieliszkiem piwa uczta dla podniebienia.
Składniki
Grillowane pieczarki
- 500g pieczarek
- olej
- Sól, pieprz do smaku
Ziemniaczane
koszyczki
- 1kg ziemniaków
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka przyprawy do ziemniaków
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej.
Dodatkowo
Szynka parmeńska
Pomidorki
Natka pietruszki
Piwo
Wykonanie
Ziemniaczane
koszyczki
Ziemniaki obieramy
myjemy. Za pomocą specjalnej maszynki robimy cienkie spaghetti z ziemniaków /
możemy też ziemniaki zetrzeć na tarce. Ziemniaki przekładamy do miski, dodajemy
sól odstawiamy na 5 minut Ziemniaki przekładamy na sitko płuczemy w zimnej wodzie. Ziemniaki osuszamy
na papierowym ręcznikiem. Przekładamy do
miski dodajemy mąkę ziemniaczaną mieszamy.
Dwie foremki jedną większa i mniejszą. Natłuszczamy masłem wnętrze
większej foremki zaś mniejszą zewnętrzną cześć. Większą foremkę wykładamy
ziemniakami do środka dużej z ziemniakami wkładamy mniejszą foremkę. Tak by
ziemniaki ułożyły się pomiędzy nimi, Pieczemy na zloty kolor Grillowane
pieczarki
Pieczarki myjemy
kroimy na mniejsze kawałki. Na rozgrzaną patelnie wlewamy dwie łyżki oleju rzepakowego wkładamy
pieczarki pod koniec grillowania doprawiamy solą i pieprzem
Do środka ziemniaczanych koszyczków wkładamy grillowane
pieczarki robimy dekoracje z szynki i
warzyw podajmy z glasą balsamiczną
rozmarynowa.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz