wtorek, 15 września 2015

Ciastka francuskie z malinami

Co tej pory używałam ciasto francuskie ze sklepu. Przeglądając blog „moje wypieki”klik znalazłam przepis na ciasto francuskie z którym postanowiłam się zmierzyć w weekend. Dorota bardzo dokładnie opisuje jak zrobić ciasto francuskie dodatkowo każdy krok opatrzony jest zdjęciem. Z ciasta francuskiego zrobiłam pyszne ciasteczka francuskie z malinami do kawy i herbaty, które wyszły pyszne delikatne.
Składniki

ciasto francuskie 
        ·         200 ml zimnej wody
        ·         14 g (1 łyżka) miałkiej soli
        ·         500 g masła
        ·         150 g mąki krupczatki
        ·         250 g mąki pszennej
Dodatkowo 
  • Konfitura malinowa 

 Wykonanie 
Krok 1
Wodę wlewamy do szklanki, dodajemy sól i mieszamy aż sól się rozpuści. Do małego garnka wkładamy 75g masła które roztapiamy na wolnym ogniu.. Obydwie mąki wsypujemy do miski. Dodajemy  posoloną wodę, roztopione masło i zagniatamy ciasto.
Krok 2
 Formujemy kulę, spłaszczamy dłonią, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 2 godziny..
Krok 3
Pozostałe masło kroimy na małe kawałki, wkładamy do miski i ucieramy na gładką masę. Utarte masło wkładamy między 2 warstwy folii spożywczej lub papieru do pieczenia. Rozwałkowujemy na prostokąt grubości 2 cm i wstawić do lodówki.
Krok 4
Ciasto wyjmujemy z lodówki. Stolnicę oprószamy mąką na którą należy  położyć ciasto i, tocząc wałek w jednym kierunku, rozwałkowujemy na kwadratowy placek grubości około 2 cm (tak by środek był grubszy niż boki. Na środku rozkładamy schłodzone masło, tak by rogi znajdowały się pośrodku boków ciasta
Krok 5
Rogi ciasta łączymy nad masłem, formujemy kopertę, i zlepiamy ciasto na złączeniach, aby nie wydostawało się na zewnątrz podczas wałkowania.
Krok 6
Ciasto z masłem wewnątrz rozwałkowujemy na prostokąt długości 3 x większej niż szerokość.
Krok 7
Ciasto składamy  na 3 części, formując prostokąt. Wstawiamy do lodówki na 2 godziny.
Krok 8
Ciasto wyjmujemy  z lodówki, obracamy o 90°, rozwałkowujemy na prostokąt, tak jak w punkcie 6. Składamy na 3 części i wstawiamy  do lodówki na co najmniej godzinę. W ten sposób, tocząc wałek w jednym kierunku, rozwałkowujemy i składamy ciasto 6 razy, za każdym razem wstawiając je do lodówki na 2 godziny. Po każdym schłodzeniu ciasto należy wałkować na stolnicy posypanej cienką warstwą mąki, aby nie przywierało.
 Ciasto  rozwałkowujemy na grubość około 3 - 5 mm wycinamy kółeczka . Na środku każdego nakładamy konfiturę malinową.  Pieczemy w temperaturze 200°C przez około 13-15 minut.


 Do prezentacji ciastek francuskich wykorzystałam porcelanę Bogucice z serii NEW HOLLIS GOLD. Zestaw wykonany jest z bardzo cienkiej porcelany zdobiona delikatnym wzorem i złotym paskiem na rantach. Pasuje do każdej stylizacji stołu komponuje się z każdym stylem wnętrza. Podwieczorek podany w przepięknej delikatnej porcelanie smakuje wyjątkowo czyni je wyjątkowym.
Prześlij komentarz