Domowy wędzony baleron
W październiku moja Mama obchodzi imieniny założyłam sobie ze wszystkie potrawy będą domowej roboty. Wszystkie chcę wcześniej przetestować by mieć pewność w dniu imienin wszystkie potrawy są smaczne. Na stole pojawi się baleron który przygotowałam kilka dni temu, a dziś dzielę się przepisem z Wami. Po pierwsze mięso kupujemy wcześniej ze względu na czas peklowania. Baleron wyszedł różowy w środku, idealnie doprawiony pyszny w smaku. Jednym słowem "petarda"
Składniki
- 2 karkówki średniej wielkości 2x ok 2kg
Nacierka
Solanka
- 80g peklosoli na litr wody
- 5 liści laurowych
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka pieprzu kolorowego
- 1 łyżeczka cukru brązowego
Parzenie
Wykonanie
Karkówkę myjemy osuszamy papierowym ręcznikiem. Do moździerza wkładamy przeprawy do nacierki liście laurowe, pieprz czarny, pieprz kolorowy, ziele angielskie, papryka słodka, kolendra, cebulę granulowaną i czosnek rozcieramy w moździerzu. Mieszanką przypraw nacieramy mięso, zmiękczamy maszynką do zmiękczania mięsa. stawiamy do lodówki na 24 godziny.
Karkówkę myjemy osuszamy papierowym ręcznikiem. Do moździerza wkładamy przeprawy do nacierki liście laurowe, pieprz czarny, pieprz kolorowy, ziele angielskie, papryka słodka, kolendra, cebulę granulowaną i czosnek rozcieramy w moździerzu. Mieszanką przypraw nacieramy mięso, zmiękczamy maszynką do zmiękczania mięsa. stawiamy do lodówki na 24 godziny.
Solanka
Do pojemnika w którym będziemy peklować wlewamy wodę dodajemy peklosól
mieszamy do rozpuszczenia. Do garnka wlewamy wodę dodajemy przyprawy liście
laurowe, ziele angielskie, czosnek pieprz kolorowy, cukier brązowy gotujemy
około 10 minut. Przestudzony wywar z przyprawami przecedzamy przez gazę.
Solankę łączymy z wywarem z przypraw. Za pomocą strzykawki z igłą nastrzykujemy
solanką karkówkę w kilku miejscach.
Wkładamy do pojemnika z solanką i wstawiamy do lodówki na 4-5 dni.
Wyjmujemy mięso ,przewiązujemy sznurkiem wędliniarskim i wieszamy w
chłodnym przewiewnym miejscu. Wentylatorem osuszamy 2 godziny. Włączamy wędzarnie
ustawiamy wędzarnie na 40 stopni bez dymu na około 1 godzinkę. Podnosimy
temperaturę do 55 stopni około 4 godziny do uzyskania ładnego koloru.
Parzenie
Do garnka wlewamy wodę dodajemy przyprawy ziele
angielskie, liście laurowe pieprz czarny, czosnek i przyprawę do zupy gotujemy
do osiągnięcia temperatury 90 stopni, Wkładamy baleron uważając by temperatura
nie przekroczyła 80 stopni i parzymy około 2 godziny. Karkówka powinna mieć w
środku około 68 stopni. Wyjmujemy
studzimy J Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz