Ciastka francuskie z malinami
Co tej pory używałam ciasto francuskie ze sklepu. Przeglądając blog „moje
wypieki”klik znalazłam przepis na ciasto francuskie z którym postanowiłam się
zmierzyć w weekend. Dorota bardzo dokładnie opisuje jak zrobić ciasto francuskie
dodatkowo każdy krok opatrzony jest zdjęciem. Z ciasta francuskiego zrobiłam pyszne ciasteczka francuskie z malinami do kawy i herbaty, które wyszły pyszne delikatne.
Składniki
Składniki
ciasto francuskie
·
200 ml zimnej wody
·
14 g (1 łyżka) miałkiej soli
·
500 g masła
·
150 g mąki krupczatki
Dodatkowo
- Konfitura malinowa
Wodę wlewamy do
szklanki, dodajemy sól i mieszamy aż sól się rozpuści. Do małego garnka
wkładamy 75g masła które roztapiamy na wolnym ogniu.. Obydwie mąki wsypujemy do
miski. Dodajemy posoloną wodę, roztopione
masło i zagniatamy ciasto.
Krok 2
Formujemy kulę, spłaszczamy dłonią, zawijamy w
folię i wkładamy do lodówki na 2 godziny..
Krok 3
Pozostałe masło kroimy na małe kawałki,
wkładamy do miski i ucieramy na gładką masę. Utarte masło wkładamy między 2
warstwy folii spożywczej lub papieru do pieczenia. Rozwałkowujemy na prostokąt
grubości 2 cm i wstawić do lodówki.
Krok 4
Ciasto wyjmujemy z lodówki. Stolnicę oprószamy mąką na którą
należy położyć ciasto i, tocząc wałek w
jednym kierunku, rozwałkowujemy na kwadratowy placek grubości około 2 cm (tak
by środek był grubszy niż boki. Na środku rozkładamy schłodzone masło, tak by
rogi znajdowały się pośrodku boków ciasta
Krok 5
Rogi ciasta łączymy nad masłem, formujemy kopertę, i
zlepiamy ciasto na złączeniach, aby nie wydostawało się na zewnątrz podczas
wałkowania.
Krok 6
Ciasto z masłem wewnątrz rozwałkowujemy na prostokąt
długości 3 x większej niż szerokość.
Krok 7
Ciasto składamy na 3
części, formując prostokąt. Wstawiamy do lodówki na 2 godziny.
Krok 8
Ciasto wyjmujemy z lodówki,
obracamy o 90°, rozwałkowujemy na prostokąt, tak jak w punkcie 6. Składamy na 3
części i wstawiamy do lodówki na co
najmniej godzinę. W ten sposób, tocząc wałek w jednym kierunku, rozwałkowujemy
i składamy ciasto 6 razy, za każdym razem wstawiając je do lodówki na 2 godziny. Po każdym schłodzeniu ciasto należy wałkować na stolnicy posypanej cienką warstwą mąki, aby nie przywierało.Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 3 - 5 mm wycinamy kółeczka . Na środku każdego nakładamy konfiturę malinową. Pieczemy w temperaturze 200°C przez około 13-15 minut.
Do prezentacji ciastek francuskich wykorzystałam porcelanę Bogucice z serii NEW HOLLIS GOLD. Zestaw wykonany jest z bardzo cienkiej porcelany zdobiona delikatnym wzorem i złotym paskiem na rantach. Pasuje do każdej stylizacji stołu komponuje się z każdym stylem wnętrza. Podwieczorek podany w przepięknej delikatnej porcelanie smakuje wyjątkowo czyni je wyjątkowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz