Wędzona pierś z kurczaka

Sklepiki szkolne przeżyły rewolucje z której cieszą się rodzice, dzieci trochę miej. Czasami sięgamy po "śmieciowe jedzenie". O ile pojawia się w umiarkowanych ilościach ok gorzej jeśli stanowi nasz codzienny jadłospis. Nie zdajemy sobie sprawy jak dużo jest konserwantów w wędlinie ze sklepu. Mówię stanowcze nie, dzielę się z Wami alternatywą. Pyszną domową piersią z kurczaka jaką przygotujecie w domu. Wędzonka jest pyszna, soczysta i długo zachowuje świeżość. 
składniki
  • 2 podwójne piersi z kurczaka

Składniki na solankę:
  • 2,2 litra wody
  • 100g soli staram się ograniczyć sól ale można dodać więcej wg własnego smaku 
  • 1łyżeczka cukru brązowego
  • ½ łyżeczki suszonej cebuli
  • ½ łyżeczki papryki słodkiej
  • ¼ łyżeczki pieprzu czarnego
  • 1 łyżeczka cukru brązowego
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 ząbek czosnku


Wykonanie:
Przygotowanie solanki.
Do garnka wlewamy 200ml wody dodajemy przyprawy gotujemy kilka minut Do pojemnika wlewamy 2 litry wody dodajemy sól i wywar przestudzony mieszamy do rozpuszczenia soli. Wkładamy do solanki piersi wstawiamy do lodówki na 24 godziny.
Parzenie piersi z kurczaka.
Do garnka wlewamy wodę dodajemy przyprawy jak do rosołu; ziele angielskie, pieprz czarny, liście laurowe, ząbek czosnku, marchewkę i natkę pietruszki. Parzymy do czasu uzyskania w środku mięśnia temperatury 72 stopnie. Piersi z kurczaka osuszamy na kratce z wędzarni około 1 godzinę. Wkładamy do wędzarni piesi z kurczaka ustawiamy temperaturę 50 stopni bez dymu na jedną godzinę. Włączamy generator dymu, wędzimy tak przez następne 3 godziny. Po koniec wędzenia podnosimy na 55 stopni na około 20minut
Prześlij komentarz