sobota, 31 października 2015

Herbata jesienna Ahmed Tea

                “Pijmy złocisty napar, by zapomnieć o zgiełku tego                                                          świata”
                                                                              Tien Ji-henga




Kilka tygodni temu dostałam zestaw herbat Ahmed Tea London i zaproszenie do udziału w konkursie. Interesuje mnie wszystko co jest związane z herbatą. Jako pasjonatka herbaty przywiązuje ogromną uwagę do sposobu poparzenia herbaty. Sposoby parzenia herbaty są różnorodne. Bardzo ważne jest przestrzeganie reguł parzenia,dbać by nie zwierzała,zalewać ją odpowiednią wodą ,przestrzegać czasu parzenia czekać, aż nabierze odpowiedniego koloru i aromatu.Ważne by o tym pamiętać.
W sklepach z herbatą czuję się jak "ryba w wodzie" :)W koszyku zawsze znajdują się nowe gatunki herbaty, gadżety do parzenia. Latem najczęściej parzę herbatkę w dzbanku na który nakładam specjalną czapeczkę, która zatrzymuje ulatniające się aromaty.
Jesienią i zimą zaparzam herbata z samawara, której  aromat i smak jest wyśmienity W ciągu dnia piję około 12 filiżanek herbaty dlatego sama komponuje mieszanki herbat. Zaproszenie do konkursy jest dla fanki herbaty ogromnym wyzwaniem. Najczęściej parzę herbaty liściaste, ich smak zdecydowanie bardziej mi odpowiada.  Na szybko bardzo się sprawdza herbatka  w saszetkach.

 Jesienią  porą sięgamy po różnego rodzaju  napoje rozgrzewające, sekretne kompozycje, aby poprawić sobie humor, dodać odrobinę wigoru i zatopić w rozmyślaniach o ciepłych letnich dniach. Jednym z nich jest herbata zimowa rozgrzewająca z  naszymi ulubionymi przyprawami. Smak herbaty, aksamitny i wyrazisty z tym czymś, co zawsze było w babcinym soku, sam kierował myśli do beztroskich chwil, pomagał snuć plany na lato. Chyba dlatego, że w herbacie oprócz owoców, przypraw,soku   zamknięta została pasja, odrobina miłości i spora dawka serca do tego co się robi Dla dzieci możemy przygotować wersję bezalkoholową  Należy przestrzegać czasu parzenia herbaty.
Mieszankę jesienną przygotowałam na bazie herbaty Ahmed Tea London cynamonowej z owocami. Przepięknie pachnie wanilią, cynamonem, cytrusami 

składniki 

  • 2 saszetki Ahmed herbaty cynamonowej
  • 2 łyżki Ahmad herbaty London  english 
  • 1/4 łyżeczki kandyzowanego imbiru
  • 1 łyżeczka suszonej skórki z pomarańczy 
  • 1/2 łyżeczki skórki z mandarynki 
  • kilka ziaren wanilii
  • 1/4 łyżeczki rodzynek
  • 1/2 łyżeczki żurawiny 
  • 10 szt ziaren kardamonu
  • 1 łyżka hibiskusu
  • kandyzowana skórka z pigwy
  • 3 ziarenka pieprzu czerwonego
  • płatki z róży
  • Dodatkowo
  • nalewka z pigwy
  • nalewka z malin
  • syrop klonowy


Wykonanie
Do samowara wlewamy wodę źródlaną. Do specjalnego pojemnika w środku samowara wsypujemy mieszankę herbaty jesiennej.  Doprowadzamy do wrzenia. Po zaparzeniu kranik przekręcamy w prawą stronę, nalewamy esencję herbaty. Przekręcamy kranik w lewą stronę uzupełniamy wrzątkiem.
Tak przygotowaną herbatę słodzimy syropem klonowym lub sokiem malinowym. Wersja bardziej rozgrzewająca dodajemy dwie łyżeczki nalewki z pigwy lub nalewki z malin.


Prześlij komentarz