Sałatka jesienna.
Pyszna zdrowa pełna witamin i smaków jesiennych sałatka.Orzechy nadały gruszce orzechowego smaku. Ser wędzony i polędwiczka przypominają nam o smakach z lasu. Pyszny winegret pomarańczowy podkreślił charakter sałatki.
składniki
- kilka plastrów polędwiczki wieprzowej wędzonej ze znakiem QAFP
- ser wędzony
- pomidorki koktajlowe
- mix sałat
- 1 szt figa
- kawałki dyni
- Karmelizowana gruszka
- 1 szt gruszka
- 1/4 szkl orzechów włoskich
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka masła
- winegret pomarańczowy
- sok z jednej pomarańczy
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka mieszanki suszonych pomidorów, czosnku i bazylii
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie
Dynię obieramy, kroimy na kawałki, układamy w naczyniu żaroodpornym posypujemy solą i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 180 stopni. Pieczemy do miękkości. Z gruszki usuwamy gniazda nasienne, kroimy krajalnicą na plastry.Na gorącą patelnię wkładamy masło i miód dodajemy orzechy smażymy przez około 2 minuty. Dodajmy plastry gruszki smażmy z każdej strony przez chwilę. Ser i figę kroimy na ósemki. Pomidorki koktajlowe na pół. Polędwiczkę na plastry.
Winegret pomarańczowy Do pojemnika wlewamy sok z pomarańczy, olej ,mieszankę suszonych pomidorów,czosnku i bazylii doprawiamy do smaku sola i pieprzem. Na talerzu układamy mx sałat, wędzoną polędwiczkę i ser, figę, pomidorki, gruszkę z orzechami. Przed podaniem polewamy winegretem pomarańczowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz