Pyszna sałatka jarzynowa z warzywami na parze .

Co jakiś czas do łask w kuchni powraca parowar. W moim odczuciu warzywa gotowane na parze zachowują swoje wartości odżywcze,witaminy i minerały. Warzywa  są zdrowsze i smaczniejsze. Tym razem zamiast majonezu, dodałam sos czosnkowy Kielecki.

Składniki

  • 3 szt  marchewki
  • 1 szt pietruszka
  • jedno duże jabłko
  • 1 szt mały seler
  • 2 szt ogórki kiszone
  • 1 szkl groszek konserwowy 
  • 1 szt mały por
  • 2 szt jajka
  • sos czosnkowy  kielecki
  • pieprz do smaku

 Wykonanie.
Obieramy warzywa korzenne, myjemy układamy na sitku do gotowania a parze. Gotujemy al dente.Jajka gotujemy na twardo. Por kroimy w kosteczkę, przelewamy wrzątkiem na sitku.Ugotowane warzywa,,ogórki jajka i jabłko kroimy w bardzo drobną kosteczkę.
Wszystkie składniki wkładamy do dużej miski,dodajemy groszek konserwowy   majonez  mieszkamy.
Doprawiamy do smaku pieprzem.
 Sałatka została podana na porcelanie Bogucice kolekcja jesień klik
Prześlij komentarz