Sałatka jesienna.


Pyszna zdrowa pełna witamin i smaków jesiennych sałatka.Orzechy nadały gruszce orzechowego smaku. Ser wędzony i polędwiczka przypominają nam  o smakach z lasu. Pyszny winegret pomarańczowy podkreślił  charakter sałatki.

składniki 

  • kilka plastrów polędwiczki wieprzowej wędzonej  ze znakiem QAFP
  • ser wędzony
  • pomidorki koktajlowe
  • mix sałat 
  • 1 szt figa 
  • kawałki  dyni 
  • Karmelizowana gruszka
  • 1 szt gruszka
  • 1/4 szkl orzechów włoskich
  • 1 łyżka miodu 
  • 1 łyżka masła
  • winegret pomarańczowy 
  • sok z jednej pomarańczy 
  • 2 łyżki oleju  rzepakowego
  • 1 łyżeczka mieszanki suszonych pomidorów, czosnku i bazylii
  • sól i pieprz do smaku 

Wykonanie 
Dynię obieramy, kroimy na kawałki, układamy w naczyniu żaroodpornym posypujemy solą i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 180 stopni. Pieczemy do miękkości. Z gruszki usuwamy gniazda nasienne, kroimy krajalnicą na plastry.Na gorącą patelnię wkładamy masło i miód dodajemy orzechy smażymy przez około 2 minuty. Dodajmy plastry gruszki smażmy z każdej strony przez chwilę. Ser i figę kroimy na ósemki. Pomidorki koktajlowe na pół. Polędwiczkę na plastry.
 Winegret pomarańczowy Do pojemnika wlewamy sok z pomarańczy, olej ,mieszankę suszonych pomidorów,czosnku i bazylii doprawiamy do smaku sola i pieprzem. Na talerzu układamy mx sałat, wędzoną polędwiczkę i  ser, figę, pomidorki, gruszkę z orzechami. Przed podaniem polewamy winegretem pomarańczowym. 


Prześlij komentarz