poniedziałek, 2 listopada 2015

Domowy schab wędzony

Schab wyszedł soczysty, pyszny w smaku o wspaniałym aromacie. 

składniki 

  • 3 x 1,5 kg schabu wieprzowego
  •  250g peklosoli lub 30 dag peklosmaczku .tradismak
  • kilka ząbków czosnku
  • kilka ziaren ziela angielskiego 
  • kilka liści laurowych 
  • 10 ziarenek pieprzu kolorowego 
  • około 5 litry wody 
Wykonanie
Mięso dokładnie myjemy,odciskamy z wody,osuszamy papierowym ręcznikiem. Przygotowujemy solankę, do garnka wlewamy wodę dodajemy peklosól lub  peklosmaczek. W małej ilości wody gotujemy przyprawy przez chwilę,studzimy. Dodajemy do wody z peklosmaczkiem mieszamy do rozpuszczenia. Schab za pomocą strzykawki nastrzykujemy solanką w kilku miejscach. Do pozostałej solanki wkładamy schab na 4 dni. Garnek ze mięsem przechowujemy w lodówce lub chłodnej ciemnej piwnicy.Po wyjęciu mięso osuszamy przez kilka godzin na drążku.
Wędzenie
Schab wkładamy do komory wędzarni,
włączamy wentylator - około 2 godzin.
Ustawiamy temperaturę na 40 stopni -1 godzinkę.
55 stopni z włączonym genaratorem dymu-3,5 - 4 godziny
Parzenie 
Do garnka wlewamy wodę dodajemy przyprawy: ziele angielskie, liście laurowe, pieprz czarny ząbki czosnku. Wkładamy schab do gorącej wody o temperaturze około 80-85 stopni do osiągnięcia w środku temperatury 62 stopni. Garnek przestawiamy na najmniejszy palnik. Woda nie może się zagotować. 
Prześlij komentarz