Karmelizowane jabłka

Sezon na jabłka w pełni, możemy je przygotowywać na wiele sposobów. Kilka dni temu wypróbowałam przepis Pana  Piotra Maleckiego pochodzący z książki 'cukiernia Lidla" Karmelizowane jabłka możemy wykorzystać na wiele sposobów.Karmelizowane jabłka są fajnym dodatkiem do ciast i deserów Przepyszna wychodzi szarlotka. Karmelizowane jabłka są bardzo aromatyczne dodatkowo możemy dodać skórkę z cytryny i pomarańczy.  Możemy też zrobić w słoiki na zimę.
składniki 

  • 2 kg kwaśnych jabłek
  • 60dag-80dag cukru
  • sok z 1 cytryny 
  • sok z 1 pomarańczy
  • 2 łyżeczki przyprawy do szarlotki lub cynamonu
  •  dodatkowo 
  • 1 opakowanie konfitur fix jeśli robimy do słoików.

Wykonanie
Jabłka myjemy,obieramy pozbawiamy gniazd nasiennych, kroimy w kostkę  5mm x 7 mm. Z pomarańczy i cytryny wyciskamy sok. Do garna wkładamy pokrojone jabłka, cukier, sok.z pomarańczy i cytryny. Dokładnie mieszamy. Gotujemy na dużym ogniu 10-15 minut, cały czas mieszając, aż jabłka nabiorą jasnozłotego szklistego koloru. Dodajemy przyprawę do szarlotki i konfitur fix. Jeszcze gorącą konfiturę przekładamy do wyparzonych i osuszonych słoików odwracamy do góry dnem i pozostawimy do wystudzenia.


Prześlij komentarz