pierś z kurczaka podana z dzikim ryżem w sosie śmietanowym
Jedno z moich ulubionych dań pierś z kurczaka w śmietanie podana z dzikim ryżem. Chcąc obniżyć ilość kalorii w daniu,zamieniłam śmietanę na jogurt.Sos na śmietanie jest przepyszny :) To był zły pomysł, nie polecam. Raz na jakiś czas możemy przygotować na jesienny obiad.
składniki
wykonanie
Pierś z kurczaka kroimy na średniej wielkości kawałki, dokładnie myjemy,osuszamy.Do rondla wlewamy śmietanę następnie na wolnym ogniu podgrzewamy,kiedy zaczyna się gotować wkładamy pierś z kurczaka,posiekaną natkę pietruszki dokładnie mieszamy.Wszystko dokładnie mieszamy,gotujemy na wolnym ogniu,aż śmietana się zredukuje, sos będzie gęsty.Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Ugotować dziki ryż wg przepisu na opakowaniu .Pierś z kurczaka podajemy ryżem lub pieczywem
składniki
- 40 dag piersi z kurczaka kukurydzianego
- 1/2 litra gęstej śmietany 18%
- 1 pęczek natki pietruszki
- sól do smaku
- pieprz kolorowy do smaku.
- Dodatkowo
- 1 woreczek ryżu dzikiego
wykonanie
Pierś z kurczaka kroimy na średniej wielkości kawałki, dokładnie myjemy,osuszamy.Do rondla wlewamy śmietanę następnie na wolnym ogniu podgrzewamy,kiedy zaczyna się gotować wkładamy pierś z kurczaka,posiekaną natkę pietruszki dokładnie mieszamy.Wszystko dokładnie mieszamy,gotujemy na wolnym ogniu,aż śmietana się zredukuje, sos będzie gęsty.Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Ugotować dziki ryż wg przepisu na opakowaniu .Pierś z kurczaka podajemy ryżem lub pieczywem
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz