Karmelizowane jabłka
Sezon na jabłka w pełni, możemy je przygotowywać na wiele sposobów. Kilka dni temu wypróbowałam przepis Pana Piotra Maleckiego pochodzący z książki 'cukiernia Lidla" Karmelizowane jabłka możemy wykorzystać na wiele sposobów.Karmelizowane jabłka są fajnym dodatkiem do ciast i deserów Przepyszna wychodzi szarlotka. Karmelizowane jabłka są bardzo aromatyczne dodatkowo możemy dodać skórkę z cytryny i pomarańczy. Możemy też zrobić w słoiki na zimę.
składniki
Wykonanie
1. Jabłka myjemy,obieramy pozbawiamy gniazd nasiennych, kroimy w kostkę 5 x 7 mm.
2. Z pomarańczy i cytryny wyciskamy sok.
3. Do garnka wkładamy pokrojone jabłka, cukier, wlewamy sok z pomarańczy i cytryny.
4.Dokładnie mieszamy.
5.Gotujemy na dużym ogniu 10-15 minut, cały czas mieszając, aż jabłka nabiorą jasnozłotego szklistego koloru.
6. Jabłka możemy doprawić przyprawę do szarlotki lub cynamonem
7. Jeszcze gorącą konfiturę przekładamy do wyparzonych i osuszonych słoików.
8/ Słoiki z konfiturą wkładamy do garnka z wodą ( po włożeniu słoików do garnka woda musi sięgać trochę powyżej połowy ich wysokości.
9. Wodę doprowadzamy do wrzenia i na małym ogniu gotujemy pod przykryciem mniej więcej przez około 10 minut.
10. Słoiki wyjmujemy z garnka, odwracamy d góry dnem i pozostawiamy do wystygnięcia.
składniki
- 2 kg kwaśnych jabłek
- 60dag-80dag cukru
- sok z 1 cytryny
- sok z 1 pomarańczy
- 2 łyżeczki przyprawy do szarlotki lub cynamonu
- dodatkowo
Wykonanie
1. Jabłka myjemy,obieramy pozbawiamy gniazd nasiennych, kroimy w kostkę 5 x 7 mm.
2. Z pomarańczy i cytryny wyciskamy sok.
3. Do garnka wkładamy pokrojone jabłka, cukier, wlewamy sok z pomarańczy i cytryny.
4.Dokładnie mieszamy.
5.Gotujemy na dużym ogniu 10-15 minut, cały czas mieszając, aż jabłka nabiorą jasnozłotego szklistego koloru.
6. Jabłka możemy doprawić przyprawę do szarlotki lub cynamonem
7. Jeszcze gorącą konfiturę przekładamy do wyparzonych i osuszonych słoików.
8/ Słoiki z konfiturą wkładamy do garnka z wodą ( po włożeniu słoików do garnka woda musi sięgać trochę powyżej połowy ich wysokości.
9. Wodę doprowadzamy do wrzenia i na małym ogniu gotujemy pod przykryciem mniej więcej przez około 10 minut.
10. Słoiki wyjmujemy z garnka, odwracamy d góry dnem i pozostawiamy do wystygnięcia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz