Pyszna domowa szynka wędzona

Od sierpnia nie kupuję wędliny w sklepach, sama robię.Dotychczas robiłam szynki, jak nazwa wskazuje z szynki tylnej.Tym razem do przygotowania szynki użyłam łopatkę. Pojawiły się obawy, czy to dobry wybór. Jak się ukazało bardzo dobra decyzja. Szynka wyszła pyszna, bardzo soczysta.

składniki   
  • 2x1,5 kg mięsa z łopatki"kuleczka"
Peklowanie  
  • 200g peklosmaczka Tradismak
  • 5 szt ząbków czosnku
  • kilka liści  laurowych
  • 1/4 łyżeczki  ziela angielskiego  
  • Kilka ziaren pieprzu kolorowego  
  • 3 litry wody
Wykonanie
 Łopatkę dokładnie myjemy, odciskamy z wody, osuszamy papierowym ręcznikiem.Do pojemnika  wlewamy wodę dodajemy peklosmaczek  mieszamy do rozpuszczenia. Do garnka wlewamy wodę dodajemy przyprawy liście laurowe, ziele angielskie, czosnek, pieprz kolorowy, gotujemy około 10 minut. Przestudzony wywar z przyprawami przecedzamy przez gazę. Solankę łączymy z wywarem z przypraw. Za pomocą strzykawki z igłą nastrzykujemy solanką szynkę w kilku miejscach. Wkładamy do pojemnika z solanką i wstawiamy do lodówki na 4-5 dni.
Wyjmujemy mięso wkładamy do siatki wędzarniczej i wieszamy w chłodnym przewiewnym miejscu na kilka godzin. Szynki wkładamy do wędzarni, włączamy wentylator na około 2-3 godziny. Włączamy wędzarnie ustawiamy wędzarnie na 40 stopni bez dymu na około 1 godzinkę. Podnosimy temperaturę do 55 stopni około 4 godziny do uzyskania  ładnego koloru.
Parzenie
Do garnka wlewamy wodę dodajemy przyprawy ziele angielskie, liście laurowe pieprz czarny, czosnek i przyprawę do zupy gotujemy do osiągnięcia temperatury 90 stopni, Wkładamy szynki uważając by temperatura nie przekroczyła 80 stopni i parzymy około 2 godziny. Szynka powinna mieć w środku około 68 stopni.  Wyjmujemy studzimy J Smacznego 
Prześlij komentarz