Domowy schab wędzony
Schab wyszedł soczysty, pyszny w smaku o wspaniałym aromacie.
składniki
Mięso dokładnie myjemy,odciskamy z wody,osuszamy papierowym ręcznikiem. Przygotowujemy solankę, do garnka wlewamy wodę dodajemy peklosól lub peklosmaczek. W małej ilości wody gotujemy przyprawy przez chwilę,studzimy. Dodajemy do wody z peklosmaczkiem mieszamy do rozpuszczenia. Schab za pomocą strzykawki nastrzykujemy solanką w kilku miejscach. Do pozostałej solanki wkładamy schab na 4 dni. Garnek ze mięsem przechowujemy w lodówce lub chłodnej ciemnej piwnicy.Po wyjęciu mięso osuszamy przez kilka godzin na drążku.
Wędzenie
Schab wkładamy do komory wędzarni,
włączamy wentylator - około 2 godzin.
Ustawiamy temperaturę na 40 stopni -1 godzinkę.
55 stopni z włączonym genaratorem dymu-3,5 - 4 godziny
Parzenie
Do garnka wlewamy wodę dodajemy przyprawy: ziele angielskie, liście laurowe, pieprz czarny ząbki czosnku. Wkładamy schab do gorącej wody o temperaturze około 80-85 stopni do osiągnięcia w środku temperatury 62 stopni. Garnek przestawiamy na najmniejszy palnik. Woda nie może się zagotować.
składniki
- 3 x 1,5 kg schabu wieprzowego
- 250g peklosoli lub 30 dag peklosmaczku .tradismak
- kilka ząbków czosnku
- kilka ziaren ziela angielskiego
- kilka liści laurowych
- 10 ziarenek pieprzu kolorowego
- około 5 litry wody
Mięso dokładnie myjemy,odciskamy z wody,osuszamy papierowym ręcznikiem. Przygotowujemy solankę, do garnka wlewamy wodę dodajemy peklosól lub peklosmaczek. W małej ilości wody gotujemy przyprawy przez chwilę,studzimy. Dodajemy do wody z peklosmaczkiem mieszamy do rozpuszczenia. Schab za pomocą strzykawki nastrzykujemy solanką w kilku miejscach. Do pozostałej solanki wkładamy schab na 4 dni. Garnek ze mięsem przechowujemy w lodówce lub chłodnej ciemnej piwnicy.Po wyjęciu mięso osuszamy przez kilka godzin na drążku.
Wędzenie
Schab wkładamy do komory wędzarni,
włączamy wentylator - około 2 godzin.
Ustawiamy temperaturę na 40 stopni -1 godzinkę.
55 stopni z włączonym genaratorem dymu-3,5 - 4 godziny
Parzenie
Do garnka wlewamy wodę dodajemy przyprawy: ziele angielskie, liście laurowe, pieprz czarny ząbki czosnku. Wkładamy schab do gorącej wody o temperaturze około 80-85 stopni do osiągnięcia w środku temperatury 62 stopni. Garnek przestawiamy na najmniejszy palnik. Woda nie może się zagotować.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz