Penne z piersią z kaczki, warzywami w sosie pomidorowym


Danie zostało przygotowane bez użycia soli, jest bardzo zdrowe szczególnie polecane osobom odchudzajacym.  W daniu wykorzystanie zostały bardzo zdrowe składniki takie jak: Seler naciowy, który jest bardzo zdrowy dla organizmu. Dostarcza wiele witamin i składników odżywczych. Dodatkowo może zastąpić sól. Współczesne badania dowodzą,, seler zawiera 80 substancji , które wpływają na zdrowie człowieka. Cebula, czosnek i marchew równie zawierają w swym składzie wiele składników odżywczych dla organizmu witaminy i składniki mineralne. Makaron bezglutenowy  i pierś z kaczki.

Składniki
  • 1 opakowanie makaronu penne bezglutenowego
  • 4 piersi z kaczki bez skóry
  • 4 łodygi selera naciowego
  • 4 marchewki średnie wielkości
  • 3 cebule szalotki
  • 2 ząbki czosnku
  • Oliwa z oliwek
  • 150 ml wina białego lub czerwonego wytrawnego
  • 400 ml sosu pomidorowego
  • 1 łyżka miodu
  • 3 liście laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • Świeże zioła ( rozmaryn, tymianek, bazylia
  • 1 łyzka przyprawy do rosołu
  • Świeżo mielony czarny pieprz

Wykonanie
Pierś z kaczki dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy na cienkie plastry. Posypujemy świeżo mielonym pieprzem i gałązkami rozmarynu i tymianku.
Obrane i umyte warzywa kroimy w kostkę, czosnek siekamy.
W garnku do gotowania makaronu, gotujemy makaron według przepisu al dente.
Na  patelni królewskiej rozgrzewamy oliwkę z oliwek dodajemy czosnek, cebulę, marchewkę smażymy około 2 minuty. Dodajemy plastry piersi z kaczki, seler naciowy, liście laurowe, ziele angielskie, rozmaryn, tymianek. Smażymy około 5 minut, dodajemy łyżkę miodu, wlewamy wino. Po wyparowaniu alkoholu wlewamy sos pomidorowy, przyprawę rosołową. Gotujemy kilka minut, aż warzywa będą al dente i pierś z kaczki miękka. Ugotowany makaron dodajemy do sosu, mieszamy doprawiamy do smaku  świeżo mielonym pieprzem.
Penne z piersią z kaczki  warzywami w sosie pomidorowym podajemy z kieliszkiem nalewki jeżynowej .

Smacznego 
Prześlij komentarz